Nejhorší věc na světě

Termín konání
23. května 2024, 17:00
Vstupné
Vstupné 150 Kč

O obyčejném zmatku v těle obyčejného kluka s (ne)obyčejným srdcem

Představte si, že je vám jedenáct. Žijete v paneláku. Všichni si myslí, že váš táta umřel. Ale vy věříte, že je na strašně důležitý misi ve vesmíru. Ale to je tajemství. A těch tajemství máte mnohem víc. Třeba si potají chcete vytáhnout lahvičku laku na nehty. A dát muziku na maximum. A obléknout si mámin černý kabát a lakované lodičky. A stoupnout si před zrcadlo a zpívat. A na chvíli zapomenout. Že byste před zrcadlem nejraději stáli milion let. A koukali na tu holku v šatech. A všechno se s vámi točí. Jako by panelák byl jeden obří kolotoč. A v tom ucítíte takové píchnutí. Jako by vás do srdce hryzal malý krokodýlek.


Elise Wilk je rumunská dramatička, novinářka a překladatelka z němčiny. Vystudovala žurnalistiku v Kluži, literaturu a kreativní psaní v Brašově a scénáristiku v Târgu Mureș. Patří mezi nejpopulárnější současné autory, kteří udávají trendy na domácích scénách a reprezentují zemi i v zahraničí. Jedním ze zájmů Elise Wilk v dramatické tvorbě je divadlo pro dospívající o dospívajících. Je si vědoma toho, že původní divadelní produkce pro mládež existuje v hojné míře. Má však za to, že by se mělo více a otevřeněji psát o životě dnešní mládeže. Divadlo by se tak pro dospívající mohlo stát lákavějším, a zároveň by jim mohlo pomoci se s vlastními problémy vypořádat.

Kromě jejího monodramatického textu Krokodýlek (2017) byl do češtiny přeložen ještě její text Papírová letadla (2015). Oba texty byly přeloženy v rámci překladatelské dílny pod záštitou agentury DILIA. Nejhorší věc na světě bude mít v DLO českou premiéru.

Doporučený věk: 11+ | 6. - 9. třída ZŠ, SŠ

Doba trvání: 70 minut bez přestávky

 

Místo konání

Divadlo loutek Ostrava

+420 596 100 500