Vladimír Dzuro: smrtící propaganda

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Před 30 lety vzplála válka v Jugoslávii, nejkrvavější konflikt v poválečné Evropě, který si mezi roky 1991 až 2001 vyžádal statisíce obětí a milióny lidí vyhnal z domovů. Provázely jej válečné zločiny, etnické čistky, genocida, masakry civilního obyvatelstva, masové popravy… O konfliktu a probíhajících krutostech bylo napsáno mnohé, přesto jsou pro nás jen těžko pochopitelné.

Našim hostem bude Vladimír Dzuro, který se v roce 1994 aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), poté působil více jak devět let v týmu pověřeném vyšetřováním válečných zločinů Srbů v Chorvatsku a západní Bosně. V současné době vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.

Začínal jako vyšetřovatel na pražské kriminálce, později zatkl vůbec prvního válečného zločince od dob druhé světové války, starostu Vukovaru Slavka Dokmanoviče, jenž se podílel na masakru na farmě Ovčara. „Na přípravě jsme pracovali šest měsíců, nikdo nevěřil, že se to podaří. Pokusili jsme se udělat něco, co nikdo neudělal, abychom dokázali, že je to možné,“ říká Vladimír Dzuro.

Unikátní osobní svědectví přináší v knize Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost.

Aktuality na facebooku ZDE