Masopust na hradě

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Přijďte na Slezskoostravský hrad zažít masopustní náladu jako z dávných časů.

Příchozí nový rok je také obdobím Masopustu, které má v naší historii daleké kořeny. Začíná po příchodů Tří králů a končí masopustním úterým, které pro letošní rok připadá na 1.března. Masopust v minulosti představoval období mezi dvěma postními dobami - Vánocemi a Velikonocemi. Je to období jídla a hojnosti, kdy se pořádají oslavy, plesy, slavnosti a karnevaly. V současnosti si tuto tradici připomínáme po celé České republice, a to konáním různých masopustních akcí. Také Slezskoostravský hrad již tradičně jako svou první akci roku volí Masopust. Rej masopustních masek ovládne hrad v neděli 27. 2. 2022 kdy tento den tak bude plný veselí, dobrého jídla a pití.

Po celý den bude probíhat bohatý doprovodný program jak na podiu, tak mimo něj. Těšit se můžete na žalmy za poražené prasátko, vyprávění řezníka Krkovičky, zahraje masopustní kapela. Atmosféru doby císaře pána nasajete v C.K. polní poště. Probíhat budou masopustní soutěže a hry, přečteme si pohádky a zahrajeme pimprlové divadélko. Na své si tak přijdou malí i velcí. Vrcholem programu bude průvod masek hradem i podhradím v čele s flašinetářem a souzení kozla.

Masopustní hodování nabídne řadu dobrot k ochutnávání z pravé lokální moravsko-slezské zabíjačky. Zabijeme a naporcujeme si pašíka, popíšeme, co vše se z něj dá vyrobit, proběhnou ukázky výroby jitrnic, jelit, tlačenky aj. V jarmarečných stáncích si dáte pivo, medovinu, bramboráky, koláče, sladké i masové dobroty, nebude chybět ani tradiční „Balounova polévka za kačku“. Masopustní sobota na hradě bude zkrátka vonět spoustou dobrého jídla a stane se příjemným zimním zážitkem.

Aktuální informace najdete ZDE

Místo konání

Slezskoostravský hrad

+420 724 150 034