Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Srdečně Vás zveme na výstavu, která prezentuje výtvarná díla tří autorů – Arnošta Hanáka, Petra Modlitby a Vlada Rimbaly.

Tito výtvarníci jsou představiteli tzv. paleoartu. Ve své tvorbě se věnují paleontologickým a paleoantropologickým rekonstrukcím, při tvorbě svých prací spolupracují také s přírodovědci a antropology. Ve svém díle navazují na dílo proslulého malíře pravěku Zdeňka Buriana.

Na výstavě představujeme průřez tvorbou těchto tří autorů, kteří jsou rovněž knižními ilustrátory. Prostřednictvím vystavovaných olejomaleb, maleb i kreseb, zachycujících tehdejší faunu i flóru, může návštěvník nahlédnout do jednotlivých období pravěku od prvohor až po čtvrtohory. Obrazy zachycují pozoruhodný život pravěku nejen na souši, ale také pod hladinou moře. Nahlédneme tak do karbonských pralesů a močálů, spatříme podmořský křídový útes, setkáme se s dinosaury, srstnatými mamuty i nosorožci. Skutečnou raritou je znázornění prvního českého dinosaura – burianosaura.

Výstavu doplňují knihy s ilustracemi výtvarníků a také paleontologické ukázky zkamenělin dávných živočichů i rostlin. Pro děti jsou připraveny omalovánky a skládanka s motivem druhohorních mořských plazů (plesiosaurů).

Výstava probíhá od 25. února do 31. prosince v Památníku Petra Bezruče, Ostrožná 35, Opava.

Místo konání

Slezské zemské muzeum - Památník Petra Bezruče

+420 553 625 024