Podivuhodný svět bezobratlých Pavla Krásenského

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Výstava fotografií Pavla Krásenského, předního Českého makro fotografa, vás nechá nahlédnout do podivuhodného světa bezobratlých živočichů.

Na velkoformátových fotografiích o velikosti 90 × 60 centimetrů se vám představí zástupci nejrůznějších skupin hmyzu, často druhy, které jsou velmi vzácné a na fotografiích se téměř nikdy neobjevují. Jedná se ve většině případů o druhy menší než jeden centimetr a tak budete mít možnost vidět tyto drobné tvory při mnohonásobném zvětšení, které nechává vyniknout struktuře jejich těl a také detailům, které nejsou pouhý okem viditelné. Jedná se tak o dokumentární fotografie s přidanou uměleckou hodnotou.

Právě tato kombinace dokáže lidem, kteří mají z bezobratlých strach nebo je přímo nesnášejí, přiblížit jejich svět trochu jinou formou a ukázat jim, jak pestrý a pozoruhodný je svět brouků, motýlů, blanokřídlých, much nebo pavoukovců. Budete tak moci pohlédnout například do očí larvě svižníka nebo rozzlobené sršně, uvidíte, jaký náklad na sobě nosí mouchy, když na ně padne ranní rosa nebo jak krásná je struktura motýlích křídel.

Fotografie vznikaly jak klasickou technikou, tak metodou tzv. skládané fotografie, která umožňuje mnohonásobně zvětšit hloubku ostrosti. Fotografie pocházejí téměř výhradně z území České republiky. I přesto, že se nejvíce druhů bezobratlých vyskytuje v tropických oblastech, můžete i u nás vidět podivuhodné tvory, kteří si s těmi tropickými nic nezadají.

Místo konání

Vlastivědné muzeum v Olomouci