Není Uprka jako Úprka

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Přednáška Gabriely Pelikánové o bratrech Uprkových z cyklu Pavučiny životů – rozplétání osudů předních českých výtvarníků.

Některé rodiny jsou vyvolené, dokladem toho jsou i Uprkovi, kdy starší Joža (1861–1940) se stal malířem a mladší Franta (1868–1929) sochařem. U obou se inspiračním zdrojem stalo místo jejich narození – Moravské Slovácko. Oba bratři měli zdejší kraj a jeho reálie vryty pod kůži a, i když postupem let žili jinde než v rodném Kněždubu, neustále se zde v myšlenkách vraceli. Jožu Uprku nejvíc ovlivnil francouzský impresionismus, jehož formální prvky využíval v obrazech plných slunce a syté barevnosti. Svým mistrovstvím si postupně získával značné renomé. V roce 1902 jej v Hroznové Lhotě se členy SVU Mánes navštívil dokonce i francouzský sochař Auguste Rodin. Franta Úprka zase získával zkušenosti v pražských ateliérech Antonína Wagnera a Bohuslava Schnircha, jeho secesně laděné práce se objevovaly nejen na fasádách, ale i jako volné sochy. Žádaný byl také jako autor funerální plastiky a drobných porcelánových artefaktů. V ostravském kostele Panny Marie Královny v Mariánských Horách, dostaveného v roce 1908, nalezneme práce obou bratrů, sochu Bohorodičky z kararského mramoru a oltářní obraz Korunování Panny Marie.

Možná vás překvapí rozdílná transkripce jmen obou bratrů – Joži Uprky a Franty Úprky – mohlo jít o záměrné odlišení, ale i o doklad jisté nevraživosti, která mezi nimi dlouhá léta panovala.

Vstup volný, nutná rezervace ZDE

Foto: Joža Uprka, Mařaťanka, nedatováno, olej, dřevo, GVUO

Místo konání

Galerie výtvarného umění v Ostravě - Dům umění

+420 596 115 425