Přirození 1989–1992 / Ostravští divocí

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5
Vstupné
plné 40 Kč
zlevněné 20 Kč

Výstavní projekt představuje umělecký vývoj výtvarné skupiny Přirození, která působila v letech 1989–1992 a jejíž pozdější členové hráli od druhé poloviny 80. let 20. století významnou roli v rámci celorepublikové svobodné tvorby mimo oficiální scénu.

Veřejná vystoupení skupiny Přirození byla na svou dobu odvážným počinem v hledání identity umělce, upozorněním na neúprosnou situaci v umění a požadavkem svobodné tvorby, který vycházel z regionu pod silným ideologickým dozorem, a v neposlední řadě sebevědomým otevřením vlastní umělecké cesty. Mladá generace vstupující do ostravského vakua se aktivovala na platformě undergroundového společenství, které umožňovalo požadovanou svobodu, nejčastěji se jednalo o výstavy v bytech, ateliérech a haldě Ema.

Komentované prohlídky s kurátorkou Renatou Skřebskou se uskuteční 18. října, 15. listopadu a 8. prosince v 17 hodin. Nutná rezervace předem ZDE.

Komponovaný večer, složený z dialogů členů skupiny a dobových filmových i hudebních projekcí, se uskuteční 10. listopadu v 17 hodin.

Foto: Náhled do výstavy, foto Roman Polášek

Místo konání

Galerie výtvarného umění v Ostravě - Dům umění

+420 596 115 425