Tragédie v Oradour-Sur-Glane 10. 6. 1944

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Jméno francouzské obce Oradur-Sur-Glane vyvolává v občanech Francie stejné pocity, jako jméno Lidic u obyvatel České republiky. Obě tyto evropské obce se staly symbolem nacistické bestiality. Je takřka neuvěřitelné, že se zločiny na českých Lidicích i francouzském Oradouru udály s odstupem dvou let ve stejný den – 10. června.

Výstava představuje vyvraždění obce Oradour-Sur-Glane jednotkami SS 10. června 1944. Toho tragického dne byli zastřeleni téměř všichni muži a v kostele bylo upáleno 247 žen a 205 dětí. Celkem bylo zavražděno 642 civilistů.

Současně bude v památníku probíhat výstava Tragédie v Televågu. Přiblíží osud norské rybářské vesnice ležící nedaleko Bergenu, kterou postihl obdobný osud jako Lidice. Televåg byl v dubnu 1942 srovnán se zemí jako odveta za smrt dvou příslušníků gestapa a jeho obyvatelé odvlečeni do koncentračních táborů.

Výstavy zapůjčil Památník Lidice

Místo konání

Muzeum Těšínska - Památník životické tragédie

+420 596 434 138