Další Bezručova Opava byla zahájena

Opava prožívá letošní září  plné zajímavých výstav, koncertů, přednášek, besed a divadelních či filmových přestavení. V rámci 62. ročníku festivalu Bezručova Opava, který má podtitul Umění a svoboda, zde vystupují takové osobnosti, jako jsou psychiatr Cyril Höschl, studentský vůdce Martin Mejstřík, novinář a spisovatel Erik Tabery, herci Martin Myšička a Hynek Čermák, osobnosti Charty 77 Dana Němcová a Tomáš Hradílek, fotograf Tomki Němec nebo mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

„V roce 30. výročí sametové revoluce si nelze nepřipomenout atmosféru listopadu 1989 i všeobecně platné ideály, na základě kterých se od té doby snažíme budovat s větším či menším úspěchem naši současnost i nadějeplnou budoucnost. Ve svém multižánrovém programu bude festival v jednotlivých pořadech nabízet polemiku nad možnými cestami ke svobodě každého jednotlivce, ale i nad neblahými vlivy nesvobody a totality, které řada z nás zažila na vlastní kůži. Svoboda je draze vybojovaný dar, o který je třeba neustále společně pečovat, chránit jej a respektovat. A tuto samozřejmost, která samozřejmá není, je třeba mít neustále na paměti. Je to naše povinnost,“ řekl dramaturg festivalu Petr Rotrekl.
Festivalový program začal už na začátku září a nabízí až do 4. října celkem 71 akcí všech uměleckých žánrů – 15 divadelních představení, 6 filmových projekcí, 10 výstav, 18 hudebních produkcí, 8 literárních pořadů a 14 besed, přednášek a osvětových a vzdělávacích pořadů.

Svět divadla např. reprezentují mimořádné divadelní kusy. Divadlo Na zábradlí přiveze zajímavě pojatou shakespearovskou klasiku Macbeth – Too Much Blood, Dejvické divadlo nabídne představení Zásek, orwellovskou verzi Farmy zvířat předvede divadlo Alfa z Plzně, divadlo Drak z Hradce Králové nastudovalo dobrodružný román Jacka Londona Bílý tesák, na starodávnou moudrost Toltéků – Čtyři dohody aneb Cestu za osobní svobodou a štěstím, se můžeme těšit v podání Jaroslava Duška či Divadlo Petra Bezruče provede slavnou českou hru Maryša. Výborné profesionální soubory budou hrát i pro dětského diváka v opavském Loutkovém divadle – Divadlo Buchty a loutky, divadlo Alfa Plzeň, Scena Lalek Bajka Těšínského divadla a divadlo Lokvar.

Filmovou stopu festivalu zahrnuje především Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, dlouho očekávaný filmový opus, který nás po mnoha letech bude reprezentovat na nejstarším světovém filmovém festivalu v Benátkách, ale také Odvahu Pavla Štingla, film Univerzity a svoboda, provokativní animovaný film Teheránská tabu nebo prezentaci připravovaného filmu Petra Jančárka „Tady Havel, slyšíte mě?“, který bude mít světovou premiéru v listopadu.

Hudba festivalu výrazně vévodí, přesto se můžeme zmínit jen o některých pořadech – symfonii č. 9 Ludwiga van Beethovena S ódou na radost, tuto oslavu svobodného lidství dnes chápe Evropská unie jako svou hymnu, koncertu legendy undergroundu The Plastic People of The Universe, poctě kapele Led Zeppelin v podání Zeppelinians z Gdaňska, oslavě 15 let bubenického orchestru Boris Ivo Samiece, heavy blues z amerického Seattlu kapely GravelRoad, pozoruhodném hudebně-dramatickém recitálu Vladivojny La Chii – 8 hlav šílenství, nebo koncertu a besedě fenomenálního hráče na mandolínu a další nástroje Radima Zenkla v unikátním prostoru Švédské kaple.
Veškeré informace o festivalu Bezručova Opava najdete na www.opava-city.cz/bezrucova-opava. (hav)

 

Příbuzné články