Dokumenty o umění mají v ostravských kinech pevné místo

Při pohledu na podzimní program ostravských kin Art, Luna a Minikina se může milovník filmového umění zaradovat. Nabídku mají v tom nejlepším smyslu slova pestrou, plnou kvalitních děl. Patří k nim i dokumenty o výtvarném umění, které se tak stávají nedílnou součástí jejich programové nabídky.

Už v létě připravilo příjemné zpestření svého programu kino Luna, když každý prázdninový týden uvedlo po jednom pozoruhodném dokumentu. Po prázdninách pokračuje v promítání těchto filmů v rámci cyklu Světové malířství. Tentokrát to bude v úterý 24.září od 17.45 hodin britský snímek Michelangelo: Love and Death. Dokument o geniálním renesančním umělci Michelgelovi Buonarrotim natočil zkušený tvůrce David Bickerstaff, jehož filmy jsou ceněny laickou i odbornou veřejností.

Pravidelné každotýdenní uvádění dokumentů o výtvarném umění připravilo po prázdninách v rámci cyklu Umění na plátně také kino Art. Uvádí je vždy v pondělí odpoledne a do konce září nachystalo ještě film Mladý Picasso skvělého amerického dokumentaristy Phila Grabskyho. Jak napovídá název, snímek se věnuje ranným létům Pabla Picassa, zkoumá vliv míst i lidí, kteří na mladého malíře působili. Kino Art film uvádí 23.září od 16.30 hodin. O týden později je na programu dokumentární film Van Gogh - O obilných polích a oblačném nebi. Italský snímek vrací prostřednictvím osobní korespondence slavného nizozemského umělce na místa jeho života a tvorby. Pod filmem, který začíná 30.září od 16.30 hodin, je podepsán režisér Giovanni Piscaglia.

V následujících říjnových pondělcích bude v uvádění uměleckých dokumentů pauza. V kině Art se totiž koná dvoutýdenní festival outdoorových filmů. V pondělí 21.října je však na programu další lahůdka - italský film Gauguin na Tahiti - ztracený ráj, který má v českých kinech premiéru 7.října. Italský dokumentarista Claudio Poli přibližuje osudy geniálního malíře a životního rebela, který významnou část svého tvořivého života prožil na tichomořských ostrovech. V Minikině můžete tento film vidět v úterý 15.října od 17 hodin.

Na poslední říjnové pondělí 28. přichystala dramaturgie kina Art další italský dokument, tentokrát o jiném géniovi italské renesance - Michelangelovi Merisim, známém v uměleckém světě pod jménem Caravaggio. Snímek se jmenuje Caravaggio - duše a krev a jeho autorem je dokumentarista Jesus Garces Lambert.

(zh)

 

Příbuzné články