Malamut - mezinárodní festival akčního umění

Čtrnáctý ročník nejstaršího mezinárodního festivalu akčního umění, který nese název Malamut, představí třicet performerů z tuzemska, Evropy či Asie. Konat se bude na různých místech Ostravy od úterý 24. do čtvrtku 26. září. Venkovní performance budou k vidění v centru Ostravy vždy od 14 do 18 hodin. V PLATO pak bude „indoorová“ část festivalu, vždy od 18 do 22 hodin.

Jiří Surůvka, performer a iniciátor Malamutu k festivalu uvádí: „Performance je jedno z nejmladších odvětví výtvarného umění. Poselství umělce se prostřednictvím akce dostává bezprostředně odběrateli-divákovi a v případě outdoorové akce i k divákovi-běžnému kolemjdoucímu. Nastává interakce i díky častému vtažení diváka do průběhu akce samotné a tento fenomén v Ostravě akcentujeme a máme s touto praxí poměrně dobrou zkušenost. Interaktivita je i jedním z výběrových kritérií výběru účastníků. Vzhledem k specifickému prostředí města Ostravy s jeho sociálními rozpory, kriminalitou a jistými rasovými problémy má mezinárodnost festivalu svůj důvod: odstraňování české xenofobie a izolacionismu a budování kontaktů v mezinárodním uměleckém provozu.

Představí se přední umělci, kteří se akčnímu umění věnují dlouhá léta a zúčastnili se již mnoha festivalů performance po celém světě nebo je sami pořádají, jejich akce jsou konceptuální, často angažované a reflektují problémy současného lidstva prostřednictvím originální tělesné výpovědi a v interakci s ostravským publikem. V programu festivalu vystoupí i mladí umělci, kteří přidají svůj aktuální generační pohled na svět a tuto uměleckou disciplínu. Letos bude mít festival poprvé profesionální zázemí v městské galerii PLATO.“

Více informací najdete na https://www.facebook.com/malamutperformancefestival.(hav)

Příbuzné články