Koncertní síň pro Ostravu

Výstava s názvem Koncertní síň pro Ostravu představí výsledky jedné z nejvýznamnějších architektonických soutěží v historii města. Slavnostně bude zahájena ve středu 2. října v 18 hodin na piazzettě u zastávky Elektra na Nádražní ulici. Poté bude výstava přístupná veřejnosti každý pracovní den až do 1. listopadu v budově bývalého Galexu.

Podrobné informace k architektonické soutěži i k budoucnosti koncertní haly budou prezentovat ostravský primátor Tomáš Macura, ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla, autor výstavy Tomáš Čech a Ondřej Vysloužil, ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury MAPPA, který výstavu zorganizoval. V programu vernisáže vystoupí hudebníci Janáčkovy filharmonie Ostrava s úvodními fanfárami Janáčkovy Sinfonietty a Tak pravil Zarathustra od Richarda Strausse.

Vedle vítězného návrhu uznávaného studia newyorského architekta Stevena Holla přiblíží expozice také další zaslané návrhy. Součástí výstavy budou videa s názory významných hudebníků, architektů a dalších osobností, kteří se vyjadřují k vizi koncertní haly, a také modelu vítězného návrhu. Pro dotvoření atmosféry bude vystaven i historický mobiliář Domu kultury města Ostravy.

Kombinovanou dvoukolovou mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž na koncertní halu zahájilo město vloni v srpnu. Vítězem se stalo studio Steven Holl Architects z New Yorku s Architecture Acts z Prahy, které už v současnosti na základě smlouvy s městem zpracovává projektovou dokumentaci. Letos v létě, tedy necelý rok od vyhlášení soutěže, návrh vybrala porota složená z renomovaných architektů, přizvaných odborníků a zástupců města.

Výstava se bude konat v budově bývalého Galexu na nároží ulic Nádražní a Hollarova. Prostor bude od 3. října do 1. listopadu přístupný každý všední den od 14 do 18 hodin. Zájemci budou mít možnost seznámit se se všemi návrhy, které zkušení architekti z prestižních světových studií do soutěže odeslali. Vedle Steven Holl Architects to dále byli Konior Studio; Henning Larsen Architects; Architecture Studio z Paříže; Nieto Sobejano Arquitectos z Berlína a také Van Dongen – Koschuch Architects and Planners z Amsterdamu. Vstup na výstavu je zdarma.

Připomeňme, že koncertní hala podle vítězného návrhu by se měla začít stavět v roce 2022. Náklady na realizaci v lokalitě Domu kultury města Ostravy se odhadují na 1,5 miliardy korun bez DPH. Ostrava o výstavbu důstojné koncertní haly s perfektní akustikou, dostatečným místem pro posluchače a zázemím pro Janáčkovu filharmonii Ostrava usilovala desítky let. Kulturní dům, který byl vybudován v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicizmu, tuto funkci plnohodnotně neplní a již mnoho let se potýká s problémem smysluplného využití a zapojení do současného kulturního života města. Více na https://www.ostrava.cz/cs/o-meste/aktualne/vystava-ukaze-vsechny-soutezni-navrhy-nove-koncertni-haly. (ostrava.cz, hav)

Příbuzné články