Krása středověkého a renesančního skla v Ostravě

Zajímavou výstavu nazvanou Krása středověkého a renesančního skla můžete navštěvovat v prostorách ostravského Národního památkového ústavu. Vystaveny jsou nálezy získané z archeologických výzkumů Opavy téměř za šedesát let. Zvláštní pozornost si zaslouží unikátní soubor středověkého skla z odpadní jímky na ulici Masařské č. p. 6.

Výstava je přístupná v pracovní dny od 9 do 17 hodin na adrese Odboje 1, Ostrava – Moravská Ostrava. Chystají se také komentované prohlídky a přednášky pro veřejnost. První se uskuteční 24. 10. v 16.30 hodin, druhá komentovaná prohlídka pak 21. 11. v 16.30 hodin.

Návštěvníci uvidí také několik reprezentativních souborů renesančního skla z jímek na parcelách poblíž Horního a Dolního náměstí v Opavě. Běžné nápojové sklo i luxusnější nádoby určené pro vyšší společenské vrstvy.

Kromě výrobků českých sklářů jsou vystaveny i nádoby z kvalitního skla dovážené do Opavy z benátských skláren. Promítané video přibližuje postup výroby replik historického skla.
Soubor středověkého skla z odpadní jímky na ulici Masařské č. p. 6 v Opavě obsahoval na tisíce zlomků dutého skla. Minimálně devadesát číší českého typu, dvě číšky a láhev vyrobené zřejmě v benátských sklárnách. Tak početný soubor jednoho typu skleněných nádob je zcela unikátní a nemá v zemích Koruny české obdobu.

Sklářská výroba v českých zemích má rovněž dlouhou tradici. Sahá až do 13. století, kdy byly v zalesněných oblastech zakládány první hutě. Již od středověku se české sklo vyváželo do rozsáhlé oblasti střední a severní Evropy. Ještě větší rozkvět známe z období renesance.

Informace a rezervace komentovaných prohlídek: Mgr. Petra Batková, pracovnice vztahů k veřejnosti, NPÚ, ÚOP v Ostravě, +420 724 474 537, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Další informace najdete na https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/zpravy/48868-zahajili-jsme-vystavu-krasa-stredovekeho-a-renesancniho-skla. (hav)

Příbuzné články