Další mezinárodní ProtimluvFest je tady

Už třináctý ročník Mezinárodní literární přehlídky ProtimluvFest se bude konat v Ostravě od středy 16. do pátku 18. října. Literární festival se pravidelně zaměřuje zejména na literaturu zemí Visegradu a jejich současných autorů. Tématem letošního ročníku bude cesta ve všech možných podobách, současná maďarská, slovenská, česká, německá, bosenská i polská poezie, visegrádská čtyřka v literatuře, česko-německý večer, mladá ostravská literární scéna.

Slavnostní zahájení festivalu, které bude věnováno připomínce roku 1989 se uskuteční ve středu v ostravském Antikvariátu a klubu s galerií Fiducia. Bude se zde například konat debata účastníků a aktérů událostí roku 1989 v Polsku a v České republice. Vystoupí Andrzej Jagodziński (PL), Petr Placák (ČR), Petr Pazdera Payne (CZ) a Ladislav Vrchovský (CZ).

Festivalový program ve čtvrtek 17. října bude soustředěn do ostravského Domu umění a bude věnován například Gáboru G. Gyukicsovi, významnému maďarskému básníkovi a performerovi, který přes Holandsko emigroval do USA a nyní žije opět v Maďarsku. Dále se chytá debata s Markem Vadasem a Martinem Ryšavým, tedy autorům – cestovatelům. Návštěvníci budou mít také možnost setkat se s enfant terrible polské poezie Eugeniuszem Tkaczyszyn-Dyckim, autorem třinácti sbírek, který údajně nikdy neposkytl žádný rozhovor a o jehož tvorbě se kladně vyslovil laureát Nobelovy ceny za literaturu Czesław Milosz. Na závěr pak ještě vystoupí kapela Ty Syčáci.

Páteční program se pak přesune do ostravského Centra PANT, kde bude mimo jiné připravena diskuse s bosenskými básníky, kteří po válečných událostech v Jugoslávii v 90. letech 20. století odešli do emigrace. Večer se bude konat při příležitosti uvedení sbírky Stalaktit Adina Ljuci, průvodcem bude ostravský básník Petr Hruška.

Na programu je toho ale daleko více, jak se dozvíte na stránkách http://protimluv.net/ .(hav)

Příbuzné články