Podzim je na premiéry českých filmů bohatý

(Aktualizováno 17.října) 

Filmový podzim je na premiéry s visačkou Czech Made docela bohatý. Většinu z nich můžeme vidět i v ostravských kinech a některé z novinek rozhodně stojí za pozornost.

V říjnu se v kinech poprvé objevil v médiích dlouho a usilovně avizovaný film Pražské orgie natočený podle knižní předlohy amerického spisovatele Philipa Rotha. První hodnocení novinky zkušené režisérky, scénáristky a producentky Ireny Pavláskové zatím moc slavné není (třeba na ČSFD.cz). Příběh tohoto snímku nás zavádí do končin socialistického Československa poloviny 70.let minulého století, tedy doby normalizace. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman (což je literární alter ego Philipa Rotha) přijel do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis nevydané knihy zemřelého židovského spisovatele, Zaplete se do přediva pro něho těždo pochopitelných vztahů a nakonec je vtažen do dekadentního světa vyhlášených pražských večírků s plejádou panoptikálních postav... Film uvádí ještě od čtvrtka do soboty 17. až 19.října kino Luna. Minikino se přidává ve středu 23.října, v pátek a sobotu 25. a 26.října a ve čtvrtek 31.řájna.

Druhá z premiér tohoto týdne je česká jen napůl, ale patří k tomu nejzajímavějšímu v našich kinech. Film Budiž světlo nabízí příběh ze slovenské vesničky, která se připravuje na Vánoce a do niž míří za rodinou čtyřicátník Milan, toho času vydělávající si na živobytí v Německu. Autorem snímku je talentovaný slovenský filmař Marko Škop, který je jeho režisérem i autorem scénáře. Má na svém dosavadním filmařském kontě několik velmi úspěšných dokumentů (například Iné svety, Osadné), ale také diváky dobře přijatou hranou prvotinu Eva Nová s Emílií Vašáryovou v hlavní roli. Mimochodem na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2015 dostal cenu poroty jako objev roku. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout a o individuální zodpovědnosti v dnešním světě uvádí Minikino ještě v úterý 22. a v neděli 27.října.

Z dalších říjnových českých premiér stojí za zmínku drama až thrillerovitého ražení Tiché doteky. Natočil je režisér Michal Hogenauer v česko-nizozemsko-lotyšské produkci jako příběh české dívky, která získá v zahraničí místo au-pairky v bohaté rodině. Musí se však přispůsobit jejím striktním pravidlům, což platí i o radikálních metodách při výchově malého Sebastiana. Podaří se dospívající dívce vymanit z náruče fanatické komunity, navíc daleko od domova a svých běžných starostí? Celovečerní debut pětatřicetiletého Michala Hogenauera vznikl mimo Českou republiku, byl natočen se zahraničním štábem a s mezinárodním hereckým obsazením. Zároveň je také prvním filmem představujícím Elišku Křenkovou v hlavní roli. Tiché doteky můžete vidět v Minikině ve čtvrtek 24.října.

První říjnový čtvrtek se poprvé dostal do českých kin i dokument Jiří Bělohlávek: "Když já tak rád diriguju..." o osobnosti slavného českého dirigenta, kterého filmový štáb v čele s režisérem Romanem Vávrou provázel poslední dva roky jeho života. Vzniklo tak svědectví o výjimečném člověku, spíše než klasická biografie jde o intimní reflexi závěrečné etapy jeho plodného života. Jediné říjnové představení v Ostravě uvedlo ve středu 9.října kino Luna.

Nadějnou režisérkou české kinematografie by mohla v budoucnu být Johana Ožvold. Herečka, konceptuální umělkyně, hudebnice, dýdžejka a performerka je také autorkou řady audiovizuálních a divadelních projektů. V současné době studuje režii na Filmové fakultě Akademie múzických umění v Praze. Její talent můžeme posoudit z filmu The Sound Is Innocent, který přišel první říjnový čtvrtek do kin. Hudební dokument nám dává nahlédnout do světa nahrávacích studií a nabídne nám cestu do historie elektronického zvuku. Jediné říjnové představení uvádí v rámci Doku středy 23. října kino Art v Domě kultury města Ostravy.

V českých kinech se od 5.října objevuje také filmové drama tvůrčího kolektivu v čele s dvojicí nezávislých režisérů Milana Cyroně a Tomáše Uhra. Mají za sebou už několik zajímavých snímků, především diváky poměrně příznivě přijímaný celovečerní hraný debut Na konci září, s ústředním tématem mobilizace československé armády v roce 1944. Historický je i nynější film z jejich dílny. Pod názvem Pláč svatého Šebestiána se skrývá drama s baladickými prvky, fiktivní příběh rámovaný skutečnými událostmi na území Svaté říše římské v době velké morové rány okolo roku 1348. Ambiciózní snímek uvede v úterý 29.října v rámci svého Filmového klubu Minikino.

Ze zářijové nabídky české produkce můžeme vzpomenout nejen mnohokrát probírané Nabarvené ptáče režisera Václava Marhoula (v kině Luna 21.října), ale především dokumentární film Olgy Sommerové Jiří Suchý - Lehce s životem se prát. Nadšena je nejen většina fanoušků Jiřího Suchého a divadla Semafor, ale i lidé, kteří zlatou éru slavného "divadla malých forem" nepamatují. Film uvádí Minikino v pondělí a úterý 21. a 22.října. V kině Luna je dokument o Jiřím Suchém a Semaforu na programu v pondělí 28.října.

Horší ohlasy má mezi fanoušky další zářijová premiéra - česko-německý snímek Národní třída podle předlohy Jaroslava Rudiše, který se také podílel společně s režisérem Štěpánem Altrichtrem na scénáři. Názory a pocity diváků jsou rozporuplné (viz například komentáře na ČSFD), stejně jako jejich hodnocení. Každopádně stojí za to, udělat si na příběh jednoho smutného hrdiny z panelákového sídliště (hraje Hynek Čermák) v režii talentovaného mladého režiséra Štěpána Altrichtera (oceňovaný celovečerní debut Schmitke) vlastní názor. V Minikině je na programu v pátek 18.října a v úterý 29.října. Luna uvede Národní třídu 24. až 27.října.

Další z podzimních premiér diváci svým hodnocením na serveru ČSFD řadí mezi "propadáky roku". Přes hvězdné herecké obsazení v čele s Markem Vašutem, Jitkou Čvančarovou, Vandou Hybnerovou nemají pro film na téma trudného života rozvedených mužů - Román pro pokročilé - kouska uznání. Film natočila podle vlastního scénáře Zita Marinovová. Film hrálo v říjnu Minikino.

(zh)

Příbuzné články