Vladivojna La Chia & 4Trio: 8 hlav šílenství

Recitál věnovaný tvorbě ruské lágrové básnířky a novinářky Anny Barkovové můžete navštívit v sobotu 19. října v 19 hodin v ostravském Plato. Těšit se můžete na autorský projekt Vladivojny La Chia. V komponovaném hudebně-literárním večeru složeném ze zhudebněných básní a čtení z dopisů a deníkových zápisků Anny Barkovové se představí nejen zpěvačka a kytaristka Vladivojna La Chia, ale také herečka Gabriela Míčová jako představitelka Anny Barkovové.

Přítomno bude bude i 4Trio ve složení Terezie Kovalová – violoncello, doprovodný zpěv, Sylvie Bee – doprovodný zpěv, perkuse, klarinet, Petr Uvira – akustické kytary, doprovodný zpěv, Luboš Pavlík – bicí nástroje, perkuse, doprovodný zpěv a Marie Ladrová – teremin. Pořadatelé z ostravského Centra PANT uvádí: „Básnířka a novinářka Anna Barkovová (1901–1976) se na začátku dvacátých let dostala do centra sovětského dění, do Moskvy. Netrvalo ale dlouho a „ideově se odklonila“, což jí vyneslo první zatčení v roce 1934 – a nebylo zdaleka poslední. Ve vězeních, gulagu a vyhnanství strávila několik desetiletí. Teprve od roku 1990 je v Rusku její tvorba opět vydávána. Život Barkovové byl výrazně ovlivněn i jejím individualismem a lesbickou orientací. V roce 2014 vyšel v nakladatelství Prostor reprezentativní výbor z jejích textů (Osm hlav šílenství, připravila a přeložila Radka Rubilina). V roce 2017 měl v českých kinech premiéru životopisný film 8 hlav šílenství (režie Marta Nováková).

Vladivojna La Chia je zpěvačka, textařka, producentka, autorka filmové i divadelní hudby a výrazná osobnost české hudební scény. Za hudbu k filmu Nevinnost a 8 hlav šílenství byla nominovaná na Českého lva. Dva roky se intenzivně věnuje zhudebňování poezie ruské básnířky Anny Barkovové. V roce 2007 vystudovala v ateliéru intermediálních forem na fakultě výtvarné tvorby Ostravské univerzity.

Herečka Gabriela Míčová po absolvování DAMU působila v Divadle Komedie. Její nejznámější divadelní rolí se stala prostitutka Romi ve hře Odpad, město, smrt. Za tuto roli získala cenu Thálie a byla nominována na cenu Alfréda Radoka. Ve filmové verzi této hry (režie Jan Hřebejk) získala Českého lva za nejlepší herečku v hlavní roli.“

Více také na https://www.facebook.com/events/705872213218254/. (hav)

Příbuzné články