Česko-polský projekt přeshraniční spolupráce Muzika bez hranic / Muzyka bez granic

Svatováclavský hudební festival společně s polským partnerem Towarzystwem Kulturalnym FUGA otevírají nový mezinárodní projekt Muzika bez hranic / Muzyka bez granic, jehož šest multižánrových koncertů budou realizovat v období 19. října – 8. prosince 2019. Projekt se koná pod záštitou generální konzulky Polské republiky v Ostravě paní Izabelly Wołłejko-Chwastowicz.

Svatováclavský hudební festival, z. s. realizuje vedle stejnojmenného mezinárodního hudebního festivalu také celoroční cyklus koncertů Hudební výlety, kterým otevírá nejen sakrální, ale také historické a technické památky celého regionu. Tím se také rozšiřují možnosti prezentace nejen tzv. vážné hudby, ale také alternativních, crossoverových projektů, folklóru a jazzu. Novým mezinárodním projektem Muzika bez hranic / Muzyka bez granic, obsahujícím šest unikátních multižánrových koncertů, které realizujeme ve spolupráci s Towarzystwem Kulturalnym FUGA a dalšími polskými kulturními institucemi, se zasazujeme o těsnou a logickou kulturní provázanost česko-polského Slezska založenou na spolupráci uměleckých špiček našich regionů zaručujících vysokou interpretační kvalitu. Propojovat oba naše regiony a rozvíjet kulturní turismus po obou stranách hranice je novou výzvou, která nám dává i do budoucna velký smysl.

Komorní hudbu tohoto koncertního cyklu budou reprezentovat dva ze zásadních českých smyčcových kvartet, a to Zemlinského kvarteto a Bennwitzovo kvarteto, které se navíc spojí s významnými českými hráči na dechové nástroje, aby interpretovali mistrovská díla dvou hudebních velikánů jakými jsou Beethovenův Septet Es dur a Schubertův Oktet F dur.

Polskou hudební kulturu bude reprezentovat jeden z nejlepších sborů Camerata Silesia – pěvecký sbor města Katovice s dirigentkou Annou Szostak, dále pak barokní soubor Extempore Ensemble, který se skládá ze tří zkušených a všestranných umělců zabývajících se historickou interpretací staré hudby: houslistky Małgorzaty Malke, cembalistky a varhanice Anny Firlus a hráče na violu da gamba Krzysztofa Firluse. Do třetice vystoupí jazzové duo Paweł Tomaszewski (klavír) – Wojciech Myrczek (zpěv). Myrczek se stal laureátem 11. ročníku pěvecké soutěže SHURE Montreux Jazz (Švýcarsko, 2013) a držitelem Grand Prix „Jazz Voices 2011” (Litva). Byl také několikrát oceněný kritiky časopisu Jazz Forum v kategorii „zpěvák roku“ (2015, 2016, 2017). Českou jazzovou scénu bude prezentovat Luboš Soukup Quartet společně s fenomenálním kytaristou Davidem Dorůžkou, kteří společně uvedou program se skladbami z posledního CD Země (Animal Music, 2017), které se stalo „nejlepším jazzovým albem“ roku 2017 v Anketě odborníků Českého rozhlasu.

Organizátoři:
Svatováclavský hudební festival, z. s. www.shf.cz
Towarzystwo Kulturalne FUGA

Program:

19. 10. 18.30 Gliwice (Polsko) - Evangelický kostel Martina Luthera
SLAVNÉ KLARINETOVÉ KVINTETY - Mozart / Brahms
účinkuje: Zemlinského kvarteto
26. 10. 18.00, Ostrava - centrum - Kostel sv. Václava
HUDEBNÍ MODLITBY - Bruckner / Pärt / Górecki
účinkuje: Camerata Silesia (Polsko)
Anna Szostak - dirigentka
27. 10. 18.00, Ostrava - Jazzový klub Parník
POLSKÝ JAZZ
účinkuje: Wojciech Myrczek – zpěv, syntetizér (Polsko)
Paweł Tomaszewski – klavír (Polsko)
15. 11. 18.00 Ornontowice (Polsko) - Centrum Kultury ARTeria
30 LET SVOBODY - Luboš Soukup: jazzová Země
17. 11. 17.00 Bruntál – Audienční sál zámku v Bruntále
BAROKNÍ EXTEMPORE - Telemann / Rameau
účinkuje: Extempore Ensemble (Polsko)
8. 12. 17.00 Gliwice (Polsko) - Centrum Edukacji i Biznesu GAPR
VELKOLEPÁ KOMORNÍ HRA - Beethoven / Schubert
účinkuje: Bennewitzovo kvarteto

 

Příbuzné články