Frankenstein se zabydlí u Bezručů

„Půlnoční prohlídka zámku hrůzy, netvor na scénu!“ I těmito slovy je charakterizována inscenace Frankenstein, která bude mít premiéru v pátek 15. listopadu od 18.30 hodin v ostravském Divadle Petra Bezruče. Jedná se o dramatizaci je hororového románu Mary Shelleyové, který byl poprvé vydaný už v roce 1818. Dramatizace i režie se v Ostravě ujal Jan Holec.

Na Wikipedii se můžeme dočíst, že se jedná o příběh mladého vědce Viktora Frankensteina, který stvoří umělého člověka, monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou. Román byl mnohokrát zfilmován a patří mezi klasická díla hororového žánru. V současné popkultuře se slovem Frankenstein zjednodušeně označuje samo monstrum, případně nevzhledný člověk či nestvůra. Román v sobě propojuje prvky gotického románu a romantického románu (např. utrpení, plynoucí z osamělosti hlavních hrdinů i netvora). Román si klade otázku, jak moc je "stvořitel" odpovědný za "stvořené" a do jisté míry je i varováním před důsledky vědeckých experimentů a sobeckým zaměřením moderního člověka v době průmyslové revoluce, jež je v románu stavěno do kontrastu vůči altruistickým a ušlechtilým činům často obyčejných lidí.

Jan Holec nyní s aktuální inscenací slibuje „hravé a žánrově překvapivé prozkoumání tématu lidské touhy vyrovnat se Bohu.“ Více na http://www.bezruci.cz/hra/frankenstein/. (hav)

Příbuzné články