Polsko-americké improvizující duo v Docku

Polský hráč na akustickou basovou kytaru Rafał Mazur společně s americkým klarinetistou Guillermo Gregorio se představí v úterý 19. listopadu 2019 v ostravském Docku, konkrétně v suterénních prostorech nazvaných OtvOr. Na svém si přijdou zejména milovníci anavtgardnějšího pojetí jazzu a vol né improvizace.

Jak uvádí pořadatelé, „Rafał Mazur je jedním z nejzajímavějších a nejkreativnějších improvizátorů hrajících na akustickou basovou kytaru. V jeho hudbě se potkává volná improvizace s čínskou filosofií a praktikováním Tao. Hrál a nahrával např. Liudasem Mockunasem, Vascem Trillem, Keirem Neuringerem, Martinem Kuchenem, Augustí Fernándezem, Miroslavem Tóthem a dalšími.

Guillermo Gregorio - americký klarinetista a skladatel narozený v Argentině (1941), od roku 1986 pracuje převážně v avantgardním a experimentálním hudebním prostředí v Evropě a USA. Jeho kapely koncertovaly po celém světě a jeho skladby byly nahrávány a vydávány mimo jiné na takových renomovaných labelech jako jsou hatART, New World Record, Atavistic a Nuscope. Jeho skladby hrály soubory Makrokosmos Ensemble (Švýcarsko), Ensemble N_ER (EU), International Contemporary Ensemble (USA), Fonema Consort (USA) a Maverick Ensemble (USA). Jako instrumentalista Gregorio spolupracoval s mnoha experimentálními a improvizovanými hudebníky: Cornelius Cardew, Anthony Braxton, Philip Corner, Fred Lonberg-Holm, Ran Blake, Steve Swell, Jim O'Rourke, Ken Vandermark, Mats Gustaffson, Axel Dörner, Josh Abrams, Jeff Parker, George Graewe, Franz Koglmann, Thomas Lehn, Heiner Reinhardt, Le Quan Ninh, Akikazu Nakamura, Ab Baars a dalšími. Je také profesorem architektury, zabývá se vizuálním uměním a kombinuje myšlenky z tohoto prostředí také ve své hudební tvorbě.“

Více na https://www.facebook.com/events/667908157313028/. (hav)

Příbuzné články