Plakáty fotografky Dity Pepe

Sérii výstav současného divadelního plakátu v ostravské Komorní scéně Aréna zahájila výstava plakátů nazvaná Sezóna 2017/2018 Činohry Národního divadla v Praze od fotografky Dity Pepe a grafika Milana Nedvěda. Vidět ji ve foyeru Komorní scény Aréna můžete do konce února 2020.

Fotografka Dita Pepe tvoří od konce 90. let. Ve svých fotografiích experimentuje sama se sebou, i s vlastní identitou, kterou zasazuje do odlišných společenských kontextů. „Z jejích autoportrétů na první pohled možná ani nepoznáme, že je na všech sama přítomna, natolik se mění její vzhled a výraz,“ popisuje její tvorbu český fotograf a historik fotografie profesor Vladimír Birgus. Za pomoci paruk, líčení, ale i šatů, vypůjčených od fotografovaných žen, se sama radikálně proměňuje.

Všechny autoportréty Dity Pepe spojuje statická strnulost portrétovaných, dívajících se přímo do objektivu a výrazná barevnost. „V pečlivých barevných kompozicích zachycuje portrétované v nejtypičtějších koutech jejich domovů, odrážejících jejich identitu,“ píše kurátor a teoretik fotografie Pavel Vančát v magazínu Fotograf.

„Díky kontaktům s lidmi i třeba z odlišných kultur, jsem získala povědomí o více způsobech, jak na život nahlížet. Uvědomovala jsem si, jak nové poznání formuje moje vnímání sebe sama a jak rozvíjí mou schopnost tolerance a empatie,“ říká o dalším rozměru práce na projektu Autoportréty Dita Pepe, která v současnosti vyučuje na Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě. V roce 2012 získala cenu odborné veřejnosti Osobnost české fotografie. Společně s Bárou Baronovou získala ocenění Nejlepší fotografická kniha 2014 a v roce 2016 získala za další knižní projekt cenu Magnesia litera.

V Činohře Národního divadla si pro svůj vizuál každoročně vybírají nové umělce. „Mezi fotografy, kteří se sami zabývají stylizovaným portrétem, hledáme takové, jejichž tvorba je výjimečná, charakteristická a něčím znepokojivá,“ Vysvětluje šéfdramaturgyně Činohry ND Marta Lujbková.

Dita Pepe zvolila pro plakáty Činohry ND charakteristický motiv autoportrétu, dodala tak vizuálu doslova vlastní tvář. „Práce pro národní divadlo vychází z námětu připravovaných her, o kterých jsem se snažila dozvědět co nejvíce, abych pak na základě konkrétních informací stylizovala herce i sebe. Na fotkách mohu ztvárňovat postavu dané divadelní hry, ale i zastupovat diváka, který se při sledování představení do hry vžije,“ říká Dita Pepe o projektu pro Národní divadlo, jehož velkou inspirací byl i interiér Nové scény a estetika 70. a 80. let.

Další informace najdete na http://www.ditapepe.cz. (hav, http://divadloarena.cz/)

Příbuzné články