Sametové jubileum si připomeneme i v ostravských kinech

Trojice ostravských kin - Luna, Art a Minikino - připravila k 30.výročí "sametové revoluce" několik zajímavých pořadů, včetně jedné filmové premiéry.

Pozoruhodný dokument připomínající osobnost výjimečného člověka, legendárního písničkáře Karla Kryla - Bratříček Karel, uvede ve sváteční den, v neděli 17.listopadu od 18.30 hodin Kino Art. Jeho autorkou je polská režisérka, dokumentaristka Krystyna Krauze, která má k Česku blízko už od dob svého dětství, protože její rodiče v tehdejším Československu pracovali. V osmdesátých letech se angažovala v polském opozičním hnutí a od roku 1988 působila v Československo-polské Solidaritě. Zúčastnila se i demonstrace na Národní třídě 17.listopadu 1989 . Patří k oceňovaným polským tvůrcům a není náhodou, že v roce 2015 ji polský prezident vyznamenal Zlatým křížem za zásluhy. Rok předtím převzala z rukou českého ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis jako ocenění dlouhodobého a významného šíření dobrého jména české kultury v zahraničí. Film Bratříček Karel měl premiéru před třemi roky a patří k nejlepším dokumentům, které byly o Karlu Krylovi natočeny. Ostatně, shodují se na tom odborní kritici i filmoví fanoušci.

Kino Luna připravuje už na sobotu 16.listopadu od 16 hodin speciální komponovaný pořad, který zahájí filmová projekce šesti filmových týdeníků z přelomu let 1989-1990. Poté chce zmapovat život v jižní části Ostravy, o což se pokusí kronikář Ostravy-Jihu. Na pořad 30 předsametových a 30 posametových let na Jihu je vstup zdarma, ovšem vstup do kinosálu je omezen jeho kapacitou.

Ve stejný den, tedy v sobotu 16.listopadu, je v Luně na programu ještě premiéra slovensko-českého filmového dramatu Amnestie, jehož děj se odehrává v roce 1990 v leopoldovské věznici. V tomto roce vyhlásil prezident Václav Havel rozsáhlou amnestii, která se ovšem těžkých zločinců v Leopoldově netýkala. Ti se však vzbouřili a obsadili celou věznici. Dramatický a emotivní thriller natočil talentovaný slovenský režisér Jonáš Karásek a do hlavních rolí obsadil například Aňu Geislerovou a Marka Vašuta. Premiérové uvedení tohoto příběhu z období dějinných událostí v Československu bylo směrováno k výročí Sametové revoluce 1989. Na Slovensku měl film premiéru už na konci října a dosavadní ohlasy filmových fanoušků na ČSFD.cz jsou různorodé. Amnestii hodnotí od jedné do pěti hvězd... Film bude k vidění i v Minikině - v den výročí 17.listopadu od 17 hodin a ve středu 20.listopadu také od 17 hodin.

(zh)

Příbuzné články