Příběh faraona Achnatona přináší opera Philipa Glasse

Pozoruhodné dílo amerického mistra hudebního minimalismu Philipa Glasse - operu Achnaton - jsme měli možnost zažít díky přenosu z Metropolitní opery v New Yorku také v Ostravě.

Operní zpracování příběhu faraona Achnatona, jeho nevěsty Nefertiti a dalších historických postav, které známe i z románu Miki Waltariho Egypťan Sinuhet, mělo premiéru v Anglické národní opeře a v roce 2017 obdrželo cenu Olivier za nejlepší operní inscenaci.

První z představení v režii Phelima McDermota (režíroval i velmi úspěšnou Glassovu operu Sátjágraha) a pod taktovkou dirigentky Karen Kamensek měli možnost vidět a slyšet v sobotu 23. listopadu návštěvníci kina Art. Druhé představení této opery nabídlo v neděli 1. prosince od 16 hodin  také zábřežské kino Luna. V inscenaci, kterou zprostředkoval přenos z newyorské Metropolitní opery, zaujalo vedle skvělých pěveckých výkonů i poutavé vizuální zpracování, ke kterému velkou měrou přispívají žongléři ze souboru Gandini. V roli Achnatona se představí Anthony Roth Costanzo, jako Achnatonova nevěsta Nefertiti J'nai Bridges a královna Teje, faraonova matka, Disella Lárusdottir.

Připomeňme ještě, že další přenosy z Metropolitní opery v New Yorku budou až v lednu příštího roku - konkrétně je na programu nová inscenace opery Vojcek, vrcholné dílo operního expresionismu, jehož autorem je skladatele Albana Berga.

(zh)

 

Příbuzné články