V Minikině se konal Festival francouzského filmu

(Aktualizace 4.prosince)

Až do středy 27.listopadu jste si mohli zajít do ostravského Minikina na 22. ročník Festivalu francouzského filmu. V tradičním podzimním termínu nabídl dvanáct vesměs předpremiérových snímků.

V neděli večer, od 19.30 hodin se hrálo erotikou prodchnuté dobové milostné drama z konce devatenáctého století Curiosa debutující režisérky Lou Jeunet. V českých kinech se v premiéře objeví 12. prosince

K nejvýraznějším z festivalových filmů patřil například thriller Arnauda Desplechina Slitování uvedený rovněž v hlavní soutěži v Cannes. Na programu byl v pondělí 25.listopadu v 19.30 hodin. Ve stejný den od 17 hodin nabídlo Minikino bláznivý komediální příběh Rebelky, který natočil u nás zatím neznámý režisér Alain Mauduit.

Festival potěšil rovněž milovníky poetiky francouzského kreslíře Jean-Jacquese Sempého, slavného spoluautora Mikulášových patálií. Diváci se mohli těšit na komedii Raoul Taburin, která je filmovou adaptací stejnojmenného komiksu tohoto tvůrce. Režie se ujal zatím málo známý Pierre Godeau. Divácky úspěšný film bylna programu v úterý 26.listopadu od 17 hodin.

Letošní festivalový program francouzského filmu v Minikině zakončil ve středu 27.listopadu od 17 hodin belgicko-francouzský snímek režisérského tandemu bratří Dardanneových Mladý Ahmed. Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma, a životními pokušeními. Večer byl potom na řadě filmový thriller, který ještě neměl premiéru ani ve Francii - Překladatelé. Jeho režisér Régis Roinsard má na svém kontě už jeden velmi úspěšný film - Láska všem deseti - za který byl v rocě 2013 nominován na filmového Césara.

Pokud jste neviděli filmy uváděné na festivalu od pátku do neděle, pak to můžete dohnat v příštích týdnech. Platí to například o výrazném filmu Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. Hlavní role v tomto netradičním historickém dramatu ztvárnily Adele Haenel a Noémie Merlant.  Za pozornost rozhodně stojí i nový snímek režisérky Anne Fontaine, komedie Bílá jako padlý sníh s Isabelle Huppert v hlavní roli (česká premiéra 28.listopadu) nebo  film Rebeccy Zlotowski Bezstarostná dívka uvedený v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs (česká premiéra rovněž 28.listopadu). Na poslední listopadový čtvrtek se chystá i premiéra skvěle hodnoceného komediálního dramatu Vyjímeční režijní dvojice Oliver Nakache, Eric Toledano (autoři veleúspěšných filmů Samba a Nedoknutelní). Vincent Cassel a Reda Kateb ztvární muže, kteří své životy věnují péči a vzdělávání dětí a dospívajících s autismem.

(zh, Minikino)

Příbuzné články