Minifestival italských filmů zpestří konec týdne

Tradiční, v pořadí už sedmý ročník festivalu italského filmu MittelCinemaFest 2019, se i letos uskuteční na konci prvního prosincového týdne v ostravském kině Luna. Od čtvrtku 5.prosince do neděle 8.prosince nabídne vždy od 17.45 hodin čtyři filmy zkušených i začínajících tvůrců.

Ve čtvrtek je na programu komedie u nás málo známého režiséra Franceska Falaschiho - S chutí Toskánska. Snímek je příběhem Artura, talentovaného šéfkuchaře, který se po rvačce dostal do vězení a odpykává si svůj trest prostřednictvím kurzu vaření v centru pro autistické děti, kde pracuje i Anna. Guido má Aspergerův syndrom a obrovskou vášeň pro vaření. Přátelství mezi nimi pomůže Arturovi změnit život.

V páteční podvečer nabídne kino Luna další komediálně laděný film Svatba (ne)bude. Tentokrát je o mladé módní bloggerce z Gaety v jižní Itálii a mladém muži z Bergama v severní Itálii, začínajícím písničkáři. Oba hrdinové toho mají na první pohled společného jen málo, jenže když přeskočí jiskra, najednou je všechno jinak... Během jediné noci se rozhodnou, že se budou brát. Ani jejich otcové nemají nic společného: Diego, bohatý podnikatel ze severu, a Gaetano starosta z jihu. Jestliže mezi mladými je to láska na první pohled, mezi budoucími tchány jde o čirou nenávist. Spojuje je jen jediná věc: zabránit sňatku za každou cenu! O režisérovi tohoto snímku, jímž je Francesco Micciché, platí něco podobného jako o tvůrci předchozím - přestože už filmy natáčí dvacet let, našim filmovým fanouškům je téměř neznámý.

Na sobotu připravilo kino Luna autorský film Phaima Bhuiyana, který je zároveň jeho prvotinou. V příběhu mladého muslima bengálského původu nazvaném Bangla si zahraje i hlavní postavu. Hlavní hrdina příběhu se narodil před 22 lety v Itálii. Žije se svou rodinou v multietnické římské čtvrti Torpignattara, pracuje jako hlídač v muzeu a hraje v hudební skupině. Právě při jednom z koncertů se seznámí s Asiou, která je jeho dokonalým protikladem. Asia se řídí pouze instinktem a neuznává žádná pravidla. Okamžitě se mezi nimi zrodí vzájemná přitažlivost a Phaim si bude muset poradit s tím, jak skloubit dohromady lásku k této dívce a jedno z nejpřísnějších pravidel islámu: žádný sex před svatbou.

Minifestival italského filmu ukončí v neděli 8.prosince film režiséra Federika Bondiho Dafne. Hlavní postavou snímku je Dafne (Carolina Raspanti), nezkrotná třicetiletá žena s Downovým syndromem. Miluje svou práci, přátelé a kolegové ji mají rádi, a přestože žije u rodičů Luigiho (Antonio Piovanelli) a Marie (Stefania Casini), dokáže se o sebe sama postarat. Mariina náhlá smrt otřese od základů rovnováhou v rodině: Dafne, která s nevinností dítěte a odvahou ženy nachází sílu vstřebat smutek u těch, kteří ji obklopují, se marně snaží vytáhnout otce z deprese, do které se propadl. Jednoho dne se však přihodí něco nečekaného: rozhodnou se vydat na horskou túru do Mariiny rodné vesnice. Cestou zjistí mnohé jeden o druhém a naučí se překonávat vlastní limity.

Dodejme, že jednou z příjemných stránek tohoto italského festivalu v kině Luna je festivalová cena vstupenek stanovená na 60 korun českých.

(zh, MittelCinemaFest)

 

Příbuzné články