Chystá se operní Maškarní ples

Verdiho opera Maškarní ples se připravuje v Divadle Antonína Dvořáka. Svou premiéru bude mít ve čtvrtek 12. a v sobotu 14. prosince od 18.30 hodin. V Maškarní ples byl na ostravské scéně uveden od roku 1919 doposud v sedmi nastudováních. Nejnovější inscenace se ujal režisér Marián Chudovský.

Operu Giuseppe Verdiho lze považovat za vyzrálé dílo, ve kterém skladatel dospěl k dokonalé jednotě hudby s textem. Jako námět posloužila historická událost – atentát na švédského krále Gustava III. v roce 1792. Politické souvislosti ovšem stojí víceméně v pozadí a hlavní pozornost je upřena na příběh tajné lásky, zrady a pomsty.

Opera byla dokončena v roce 1858 a je Verdiho v pořadí 23. operou z celkového počtu 28 a otevírá poslední šestici jeho vrcholných hudebních dramat. Libreto nabídlo skladateli řadu kontrastních prostředí příběhu, kterou využil svými hudebně-dramatickými, divadelně působivými obrazy střídajícími intimní scény s velkým operním plátnem. Vražda skutečného krále Gustava III. se stala vzhledem k aktuální politické situaci v Evropě důvodem k cenzurním zásahům do díla. Nakonec byl děj přesazen ze Švédska do Ameriky. Z krále se stal bostonský guvernér, jména postav byla změněna na anglická a změnil se způsob provedení atentátu (ve Švédsku je král Gustav III. zavražděn pistolí, bostonský guvernér Richard nožem). Tak byla opera provedena při své světové premiéře v roce 1859 v Římě.

V Ostravě bude opera uvedena v italském originále s českými a anglickými titulky. Podrobnosti najdete na https://www.ndm.cz/cz/opera/inscenace/5667-maskarni-ples/. (hav)

Příbuzné články