Divadelní Kočka v oreganu premiérově v Aréně

Inscenace známé divadelní hry současného anglického dramatika Torbena Bettse Kočka v oreganu bude mít svou premiéru v sobotu 11. ledna 2020 v ostravské Komorní scéně Aréna.
Hra se stala hned po své londýnské premiéře v roce 2014 diváckým hitem a provázely ji i stejně nadšené recenze.

O čem hra pojednává? Velkoměstští intelektuálové Emily a Oliver se přestěhují z Londýna do levnějšího domu na severu Anglie, aby měli blíž ke „skutečným lidem“. Ty ve hře zastupují jejich sousedé, manželé Alan a Dawn, kteří však namísto diskuzím o politice a umění dávají přednost fotbalu a popíjení plechovkového piva. Divadelníci ke hře na stránkách https://divadloarena.cz/ dále uvádí: „Tento střet dvou odlišných kultur nezůstane bez následků a poznamená všechny zúčastněné. Hra má i svou temnou, tragickou linku, která reflektuje i ty méně veselé aspekty naší doby. V režii Petra Svojtky se tak můžete těšit na chytrou konverzační komedii, která dokáže sdělit i leccos podstatného o světě, ve kterém žijeme.“

Na stránkách divadla je ještě k autorovi hry uvedeno: „Vzestup, jakým se Betts dostával do povědomí britské divadelní veřejnosti, se dá nejlépe označit jako pomalý, ale vytrvalý.“ Pomohla mu právě také komedie Invincible (uváděna pod názvem Kočka v oreganu). Kritika nešetřila chválou a Betts se stal novou nadějí britské dramatiky, ale i miláčkem publika. Hra byla vychvalována do nebes jako „nádherně vytříbená mnohovrstevnatá komedie, která provokuje k myšlení a zároveň je neuvěřitelně zábavná“, či jako „místy docela temný, neskutečně zábavný a výborně ze života odpozorovaný kvartet“, ale i jako „bolavá současná tragikomedie, maskovaná jako klasická bulvární komedie, v níž se její autor úspěšně trefuje do třídních rozdílů a rozdělení britské společnosti na bohatý jih a chudý sever.“ Další informace také na https://divadloarena.cz/subdom/arena2/repertoar/inscenace?search=jedna_inscenace&task=search&id_inscenace=201. (hav)

Příbuzné články