Chystá se Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

Hudební festival spojený se jménem světově uznávaného hudebního skladatele Leoše Janáčka se v Ostravě, Hukvaldech a okolních městech koná již několik desítek let, ale teprve potřetí se divákům představuje s novým názvem, v novém formátu a s celou řadou novinek. Festival se letos bude konat od 27. 5. do 1. 7. 2020 v Ostravě, Hukvaldech a dalších 5 městech Moravskoslezského kraje.

Nyní odtajnil hvězdné tváře festivalu, zveřejnil kompletní program a zahájil předprodej na 27 koncertů a další akce v rámci doprovodného programu. Letošní festivalový ročník je věnován především pěveckému umění. Na festival se vrací Adam Plachetka i Gustáv Beláček, naopak svou festivalovou premiéru bude mít slovenská hvězda Jana Kurucová. Španělské melodie a rytmy zazní v podání sopranistky Patricie Petibon. V programu festivalu nebudou chybět ani večery folklórní či operní. Mezi významné festivalové hosty patří například klavírista Jean-Efflam Bavouzet nebo Luzernský symfonický orchestr.

Jaromír Javůrek, ředitel MHF Leoše Janáčka, k akci uvádí: „Každý festivalový ročník se snaží být něčím zajímavý, osobitý. A v roce 2020 se nám podařilo pozvat do Ostravy celou plejádu výjimečných a odlišných pěvců. Bez nadsázky lze tedy říci, že Janáčkův festival bude v letošním roce rozezpívaný. Pěveckou festivalovou přehlídku si nenechá ujít sólista Metropolitní opery v New Yorku Adam Plachetka ve známých Mozartových a neznámých Salieriho operních áriích. Další český pěvec Jaroslav Březina přednese krkolomný tenorový part v Janáčkově Zápisníku zmizelého a mladá Barbora Jirásková, absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, se představí za doprovodu varhan v „Janáčkově“ rychaltickém kostele.

Zahraniční pěvci budou prezentováni skvělou rakouskou sopranistkou Simonou Eisinger, slovenskou sopranistkou Janou Kurucovou a basistou Gustávem Beláčkem. Zcela výjimečným bude vystoupení Patricie Petibon v písních španělské provenience za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Originální bude provedení Janáčkovy Moravské lidové poesie Ivou Bittovou. K provedení náročných sólových partů v Orffově oratoriu Carmina burana jsme na závěrečný koncert pozvali ostravskou sopranistku Veroniku Rovnou Holbovou, Romana Hozu a Richarda Samka. Pro mladší publikum jsou připraveny hned dvě operní představení: Temlův Kocour v botách v podání operního souboru Národního divadla Brno a Smetanova Prodaná nevěsta v adaptaci a představení Divadla loutek Ostrava. Mezi mé osobní preference patří jazzový koncert Františka Uhlíře, živé legendy českých jazzových kontrabasistů, k jeho 70. narozeninám.“

Kompletní informace najdete na https://www.mhflj.cz/. (hav)

Příbuzné články