Ostravský Dům umění vystavuje grafika Jacquese Callota

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila interaktivní přehlídku grafických listů významného lotrinského barokního mědirytce Jacquese Callota. Přijďte si i s dětmi vyzkoušet, jak náročnou technikou autor pracoval. Zjistěte, co vše ke své práci potřeboval a jak důležité nástroje byly pro mědirytce lupa a mikroskop. V Domě umění bude výstava k vidění až do 22. března 2020.

Součástí výstavy je rozsáhlá edukační zóna, která děti a studenty seznámí s obdobím třicetileté války, ale také s technikami rytí a leptu, které byly založeny na virtuózní umělecké dovednosti. Výstava prezentuje více než padesát grafických listů, jejichž autorem je barokní umělec Jacques Callot. Vystavená díla pocházejí ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Národní galerie v Praze, Oblastní galerie Liberec, Památníku národního písemnictví a soukromé sbírky.

Callot ve svém nedlouhém životě zažil nejen velkolepost Říma a úspěchy u florentského dvora Medicejských, ale i utrpení třicetileté války. Tematicky zpracovával oslavné listy, lidské hemžení v městské i vesnické kulise, burcující protiválečné listy i prostou lidskou pokoru katolíka. Callotovy grafické listy sbíral například mladý Rembrandt van Rijn, ale i Václav Hollar. Jeho styl se stal vzorem a inspiroval mnohé další umělce.

Na výstavě jsou pro návštěvníky k dispozici lupy, protože většina Callotových prací je průměrného formátu 10×18 cm. Vybraná díla budou zvětšena na výstavních panelech, aby vynikla Callotova precizní práce. Nejmonumentálnějšími a nejvzácnějšími vystavenými díly, co se týče rozsahu zpracované plochy a detailů, jsou grafické listy s názvem Dobytí pevnosti La Rochelle a Obléhání Bredy. Umělecké dílo Dobytí pevnosti La Rochelle je vyryto do 6 desek, které po otištění na 6 grafických listů a jejich instalaci vedle sebe měří přibližně 1,5×1,5 metru. Grafický list Dobytí pevnosti La Rochelle se stal předlohou pro interaktivní puzzle o 3 404 dílcích. GVUO ho připravila jako jeden z interaktivních prvků výstavy.

Další informace najdete na https://www.gvuo.cz/. (tisková zpráva, hav)

Příbuzné články