Inspirace Ostravou v Domě umění

Až do 15. března 2020 jsou v ostravském Domě umění k vidění umělecká díla malířky Marty Kolářové, která jsou inspirována ostravskou krajinou a prostředím. Expresivní výstava vychází z autorčiných duševních nálad. V tiskové zprávě výstavě se mimo jiné uvádí: „Jednoho dne Marta Kolářová namalovala svého oblíbeného králíčka na dveře staré industriální skříňky Bylo to v době, kdy stoletá voda zničila část Prahy. Na ulicích tehdy ležely hromady znehodnocených předmětů. Tak nějak se stalo, že Marta své úsporné malby aplikovala na povrch těchto fragmentů. A tak se propojila paměť nalezených věcí s pamětí senzitivní malířky. Vytvořila tak objekty, které nebyly formální ani dekorativní, ale pro citlivého diváka byly uhrančivé svou prostotou“, tak na autorku vzpomíná její pedagog a malíř Michael Rittstein.

Výstava prezentuje téměř stovku maleb, kreseb a objektů ostravské rodačky Marty Kolářové z let 2006 až 2020. Malby větších i menších formátů, včetně 9 objektů, zaplňuje horní dvojsálí ostravského Domu umění.

„Její tvorba je inspirována periferní industriální krajinou Ostravy. Město je jejím hlavním námětem. Ne však ledajaké město. Kolářová vytrvale maluje nevábné a většinou bezútěšné ostravské motivy a nehostinná městská zákoutí. Vychází vždy z autentických prožitků, z toho, co ji obklopuje a oslovuje. Používá přitom velmi střídmou barevnost, šedou a černou, což jsou však barvy s nepřeberným množstvím nuancí. Zobrazované motivy tak korespondují s melancholickými pocity prázdna a bezvýchodnosti. Autorka je překonává pozitivním aktem malby“, vysvětluje kurátor výstavy Milan Weber.

Galerie k výstavě vydává katalog, který shrnuje autorčinu tvorbu z posledních patnácti let. Úvodní slovo v něm mají Milan Weber a Michael Rittstein. (hav, tisková zpráva)

Příbuzné články