Umělecká fotografie jako médium schopné vytvářet iluzi pravdy

Sezónu v galerii současného umění PLATO otevře 19. února mezinárodní fotografická výstava Skɪz(ə)m. Kurátorky Daniela a Linda Dostálkovy v hale bývalého hobbymarketu Bauhaus, kde PLATO působí, vystaví na nově vybudované stěně dlouhé 42 metrů přes 30 velkoformátových děl od umělců a umělkyň z Izraele, USA, Dánska, Polska, Ruska a České republiky. Součástí tříměsíčního výstavního projektu je i gastronomický program Kuchyň intenzity, speciální projekce filmu Antologie města duchů, koncert britského umělce Joshuy Sabina a konstelační seminář. Výstavou PLATO zahajuje celoroční cyklus Intenzity.

Pro první výstavu ostravské městské galerie v tomto roce zvolily její kurátorky Daniela a Linda Dostálkovy médium fotografie. „Fotografie měla historicky schopnost orientační a ověřovala, co je pravda, což už dávno neplatí. Rozhodly jsme se nicméně s fotografií zacházet jako s médiem, které stále dokáže vytvářet iluzi pravdy.“, vysvětlují kurátorky výstavy Skɪz(ə)m, kterou PLATO zároveň vstupuje do celoročního tématu intenzit. Za jeho koncepcí stojí rovněž Daniela a Linda Dostálkovy.

Na výstavě představí PLATO oceňované umělce, jejichž díla vystavily galerie Tate Modern v Londýně nebo Museum of Modern Art v New Yorku, jako například izraelskou umělkyni Ilit Azoulay, Joannu Piotrowskou z Polska a ruského umělce působícího v Helsinkách a Berlíně Andreye Bogushe. „Vybíraly jsme fotografie podle toho, jak umělci vnímají subjekt – se zvědavostí, humorem, kritičností a vynalézavostí. Prioritou ale vždy byla vizualita, která diváka zaskočí, nebo nečekaný obsah, který se na první pohled může jevit všedně, ale při podrobnějším zkoumání překvapuje nečekaným zvratem“, doplňují Daniela a Linda Dostálkovy.

Kromě tří zmíněných umělců oslovily kurátorky i tři výrazné tvůrčí dvojice. Americko-dánské duo Roger Ballen a Asger Carlsen, francouzské umělce tvořící pod uměleckými jmény Mazaccio & Drowilal a českou dvojici Lukáš Jasanský a Martin Polák.

Součástí výstavního projektu Skɪz(ə)m je i specifický program. Prvním z nich je týdenní projekt věnující se jídlu a pití Kuchyň intenzity kurátorky Zuzany Blochové a umělce Davida Fesla. Ti v týdnu od 18. do 21. února připraví návštěvníkům galerijního bistra menu podle lokálních receptů z místních produktů ekologického a udržitelného zemědělství a pramenité vody. Následují komentovaná projekce kanadského filmu Antologie města duchů ve výběru filmového kritika Aleše Stuchlého, koncert britského hudebníka Joshuy Sabina a konstelační seminář pod vedením Jiřího Šimáčka. PLATO ke každé další výstavě z cyklu Intenzity opět nabídne mimořádný gastronomický týden, koncert, projekci a konstelace. Na první z přednášek k výstavě Skɪz(ə)m se bude 27. února kosmetická redaktorka VOGUE CS Cindy Kerberová věnovat současným trendům péče o pleť.

Další informace najdete na https://plato-ostrava.cz/cs/Vystavy/2020/Skizem. (tisková zpráva, hav)

Příbuzné články