Festival NODO na konci června už popáté

Již od roku 2012 platí, že každý sudý červen se nese v Ostravě ve znamení současné opery. Nejinak tomu bude letos. Ve dnech 26. – 30. června 2020 se uskuteční již na 5. bienále festivalu NODO/New Opera Days Ostrava.

Posláním festivalu NODO/Dny nové opery Ostrava je přispět k otázkám rozvoje opery a ukázat možnosti a podoby hudebního divadla v 21. století. Festival pořádá Ostravské centrum nové hudby ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským. Jedná se o jediný festival svého druhu v České republice.

NODO uvádí operní díla v českých a světových premiérách, scénicky či koncertně, v kamenných divadlech i industriálních prostorách ve špičkovém provedení zejména zahraničních umělců. NODO iniciuje vznik a provedení nových děl, pro festival napsali v minulosti opery Martin Smolka, Petr Kotík, Petr Cígler, František Chaloupka nebo Idin Samimi Mofakham. NODO zadává objednávky mladým skladatelům a podněcuje ke spolupráci pro operní žánr netradiční inscenační týmy.

Letošní program bude obzvlášť pestrý: do Ostravy se sjedou týmy z USA, Japonska nebo třeba Polska, aby během několika málo dnů připravily celkem 7 inscenací. V českých a světových premiérách na festivalu zazní skladby Salvatora Sciarrina (Itálie), Michala Rataje (ČR), Miyi Masaoky (USA), Marka Keprta (ČR), Any Sokolović (Srbsko/Kanada), Moor Mother (USA) a Richarda Ayrese (UK/Nizozemsko). Operním orchestrem se opět stane mezinárodní Ostravská banda a operním sborem Canticum Ostrava, který již od podzimu připravuje Jurij Galatenko. Kromě našich operních domů (Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Jiřího Myrona) se festival vypraví i do prostor industriálních (Brick House v Dolní oblasti Vítkovice) a doposud nevyzkoušených (pavilon G na Černé louce).

Další informace najdete například na http://www.newmusicostrava.cz/cz/nodo/. (hav)

Příbuzné články