Jeden svět Ostrava zve na filmy nominované na Oscara, lidská dramata i umělou inteligenci

Dva filmy nominované na Oscara nabídne festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Ostrava. Jeden z nich, snímek Pro Samu (For Sama), zahájí festival ve čtvrtek 26. března v kině Vesmír. Festival proběhne od 26. března do 4. dubna. Na programu je 40 promítání v šesti ostravských kinech - kromě Vesmíru také v Minikině Ostrava, klubu Atlantik, Centru Pant, galerii Plato a nově ve Staré aréně. Diváky čekají také diskuze po filmech s osobnostmi, režiséry a protagonisty.

„Mottem festivalu je letos ´až naprší a uschne´, mnoha filmům vévodí témata ekologie a environmentu. Zahalí nás smog čínských metropolí nebo se podíváme na absurdity života ´živočechů´ s nadsázkou režisérky Apoleny Rychlíkové ve filmu Češi jsou výborní houbaři. Ale zažijeme taky honičky v soukromé sanitce po Mexico City, nahlédneme do světa afrických slumů i umělé inteligence,“ poukazuje na rozmanitost festivalu hlavní organizátorka Kristýna Konczyna.

Zahajovací snímek Pro Samu získává řadu mezinárodní ocenění: vyhrál cenu na festivalu v Cannes a v lednu se stal nejlepším dokumentem Filmových cen Britské akademie. Aktuálně byl mezi nominovanými filmy na Oscara. Jedná se o dramatický příběh rodiny a čerstvě narozené holčičky Samy ve válkou sužovaném syrském Allepu. „Film vás zaručeně probere ze zimního spánku,“ zve Kristýna Konczyna na zahájení festivalu v kině Vesmír 26. března od 18 hodin.

Nominaci na Oscara získal také panoramatický snímek Země medu (Honeyland) o ženě, která se živí sběrem medu horských včel v Makedonii.

„Jako každý rok sázíme na diskuze s režiséry, protagonisty nebo odborníky. Doprovodí přibližně polovinu ze 40 promítání,“ dodala Kristýna Konczyna.

Program festivalu bude zveřejněn 18. února na www.jedesvet.cz/ostrava, kde jsou i praktické informace o místech promítání, vstupném a akreditacích. Aktuální informace naleznete i na facebooku a instagramu @JedenSvetOstrava.

Jeden svět Ostrava je největší filmový festival ve městě, každý rok jej navštíví na 5000 lidí. Pořádá jej kulturní spolek Jeden svět Ostrava s podporou Člověka v tísni. Je součástí festivalu Jeden svět, který probíhá v Praze 5. - 14. března a poté putuje do 35 měst po celé České republice. 

Příbuzné články