La Película představí širokou škálu aktuální španělské filmové produkce, zaostří i na latinskoamerické tvůrce

Za dva týdny si díky festivalu La Película mohou filmoví příznivci v Ostravě opět přiblížit pestrobarevný a mnohotvárný svět, který představuje španělská filmová tvorba i filmy autorů z dalších zemí, kde je španělština společným jazykem. V ostravském kině Art festival otevře 25. února film uznávaného guatemalského režiséra Jayra Bustamenteho Chvění (Temblores). Přehlídka následně bude až do 27. února představovat v pečlivé a nápadité dramaturgii to nejaktuálnější ze současného španělského filmu. Nabídne například i sedmi cenami Goya čerstvě ověnčený film Pedra Almodóvara Bolest a sláva (Dolor y gloria).

Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Instituto Cervantes a kino Světozor. Kompletní program je k dispozici na www.lapelicula.cz. Vstupenky jsou již v předprodeji.

Současný španělský film je na festivalu La Película zastoupen dále psychologickým dramatem Matka (Madre) režiséra Rodriga Sorogoyena s Martou Nieto v hlavní roli, která byla za tento výkon oceněna na loňském festivalu v Benátkách. Ani letos nemůže v programu chybět bláznivá komedie. Představitelem specifického a nepřenositelného španělského humoru je tentokrát film Než to shoří (Antes de la quema) nestora pyrenejské kinematografie Fernanda Coloma.

Zaujme jistě i svěží filmový experiment Dopisy pro Paula Morrisseye (Letters to Paul Morrissey) Armanda Roviry či posledním dílo jednoho z nejpozoruhodnějších současných španělských režisérů Isaki Lacuesta Mezi dvěma vodami (Entre dos aguas), který zde výtečně propojuje postupy dokumentu a hraného filmu.

Příbuzné články