Ostravská kina hrají filmy ověnčené letošními Oscary

Filmoví akademici rozdali v Hollywoodu před několika dny nejprestižnější filmové ocenění Cenu Akademie. Na české filmaře se znovu nedostalo, nicméně se můžeme v ostravských kinech alespoň podívat na filmy, za které jejich tvůrci Oscary získali.

Na nejúspěšnější z Oskary oceněných snímků - film Parazit korejského režiséra Bong Joon-Hoa (nejlepší film, režie, neanglicky mluvený film a původní scénář) musíte v příštích dnech do některého z multikin. Už dříve získal příběh mazané čtyřčlenné rodiny, která infiltrovala do bohaté domácnosti byzbysmena Parka, Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Osudy zkrachovalého komedianta Arthura Flecka, za jehož ztělesnění obdržel letos Oskara (hlavní role) Joaquin Phoenix, přibližuje film Joker (režie Todd Philips). Dramatický příběh muže na pokraji šílenství, mimochodem odborníky i diváky nadšeně přijímaný, hraje v příštích dnech například v pátek od 19.30 hodin Minikino a v sobotu od 20 hodin kino Art v ostravském domě kultury. Mimochodem Joker dostal ještě jediného Oscara - za hudbu Mildur Gudnadóttir.

Soškou Oscara oceněnou herečku Renée Zellweger (za hlavní roli) můžete vidět v příštích dnech v životopisném snímku o osudech slavné Judy Garlandové, natočeném režiserem Rupertem Gooldem - Judy. Ve čtvrtek 13.února je film na programu Minikina, kina Luna i kina Art, o den později a v neděli jej hraje opět kino Art. Kino Luna hraje příběh o fenomenální herečce a zpěvačce opět 25. až 26. února, Minikino ve středu 19.února, v neděli 23.února a znovu ve středu 26.února.

Komedie Králíček Jojo zdaleka není "jen dalším filmem o Hitlerovi", ale podle mnoha filmových fanoušků i profesionálních filmových kritiků originálním způsobem pojatá a podaná antinacistická satira. Její režiser a zároveň scénárista Taika Waititi (za scénář podle předlohy - knihy Christine Leunens - dostal sošku Oscara) zkrátka natočil vtipný a neotřelý film. Pokud se na něj chcete podívat, příležitost máte například v kině Art ve čtvrtek 13. a v pátek 14.února, ve stejném kině pak ještě ve středu 19. a v sobotu 22.února. V Minikině je film na programu v pátek 14.února a v neděli 23.února. Není bez zajímavosti, že ve filmu vám budou některá místa povědomá, ostatně mnohé scény byly natáčeny v Česku...

K oscarovým filmům, které najdete v aktuálním programu ostravských kin, patří i film 1917 - zajímavý válečný snímek z produkce USA a Velké Británie natočený slavným režisérem Samem Mendesem. Získal ocenění sice "jen" za kameru (kameraman Roger Deakis), ale rozhodně je nadprůměrný po všech stránkách. Na sklonku 1.světové války plní dva britští vojáci zdánlivě nesplnitelný úkol, kdy musejí přes nepřátelské území doručit zprávu, která může zachránit stovky ohrožených vojáků. Vzhledem k tomu, že film 1917 má v českých kinech premiéru až poslední únorový čtvrtek, kina ho nabídnou až od tohoto termínu. V kině Luna je na programu od čtvrtka 27.února do neděle 1.února a v Minikině v pátek 28.února a v sobotu 1.března.

Poslední z filmů oceněných letos v Hollywoodu filmovými akademiky je animovaný snímek Toy Story 4: Příběh hraček. Diváky vřele přijatý příběh o kovboji Woodym natočil režiser Josh Cooley a nabízí jej ještě v únoru Minikino v neděli šestnáctého.

(zh)

 

Příbuzné články