Operní Škola žárlivých v Ostravě

Opera Antonia Salieriho nazvaná Škola žárlivých je další premiérou Národního divadla moravskoslezského. Je to také další z počinů Operní akademie Ostrava: Role spolu s profesionálními pěvci studují a ve vybraných představeních si zahrají a zazpívají nejtalentovanější studenti zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity. Ve dvou premiérových studentských představeních zahraje také Youth Orchestra – kapela složená ze studentů fakulty a Janáčkovy konzervatoře Ostrava.

Premiéra profesionálního obsazení opery bude v ostravském Divadle Anotnína Dvořáka ve čtvrtek 20. února, druhá je naplánována na sobotu 22. února v Divadle Antonína Dvořáka. Studenti se premiérově představí 24. a 25. února tamtéž. Poté budou u vybraných představení možné mixy obsazení postav, orchestr bude vždy buď profesionální, nebo studentský.
Režie Školy žárlivých se ujala Gabriela Petráková, která vystudovala operní zpěv, tomu se ale nevěnovala, a vystudovala následně operní režii. Krátce působila v Opavě, pak také v Praze. Už deset let vede soubor opereta/muzikál NDM. Škola žárlivých je její první samostatná operní režie v NDM. „Škola žárlivých je doslova dobrá škola pro všechny pěvce, ať profesionály, nebo studenty. Je to virtuózní záležitost. Téma příběhu je navíc aktuální celých těch 300 let: někdo se chce vdát, někdo rozvést, je to plné emocí a zároveň to je hravá commedia dell’arte. Jsem přesvědčena, že tohle dílo bude diváky bavit,“ říká Gabriela Petráková.

Děj je odlehčený – točí se kolem vztahových propletenců tří párů z různých společenských vrstev. Odehrává se v Benátkách (tam také měla opera světovou premiéru během karnevalu v roce 1778). Zkrátka situační komedie ve stylu Carla Goldoniho. Ve své době byla zřejmě nejpopulárnějším Salieriho dílem. Opera hýří převleky, výbuchy vášně a žárlivosti a má samozřejmě dobrý konec.

Režisérka Gabriela Petráková vede pěvce také k přesvědčivému hereckému výkonu a důležitá je role choreografky Simony Machovičové – jednotlivé postavy tak dostávají velmi osvěžující podobu. Opera Škola žárlivých je napsaná na libreto Caterina Mazzoly (1745–1806). NDM ji uvádí ve verzi pro vídeňskou premiéru v roce 1783. A v italštině s českými a anglickými titulky.
Antonio Salieri byl své době velmi ceněným skladatelem i učitelem. Do Vídně přicestoval už jako šestnáctiletý se skupinou muzikantů vedenou Florianem Leopoldem Gassmannem, ten ho představil císaři Josefu II. Panovníkovi se ihned zalíbil a později z něj udělal svého dvorního kapelníka. Gassmann umožnil a platil Salierimu hudební vzdělání. Salieri se stala respekotvaným skladatelem a mezi jeho pozdější žáky patřili třeba Lizst, Beethoven nebo Meyerbeer. Formanův film Amadeus líčí Itala jako žárlivého intrikána, který svému geniálnímu kolegovi Mozartovi záviděl a házel mu klacky pod nohy. Není to pravda, ve skutečnosti Mozarta podporoval. Až do Mozartovy smrti je oba pojily dobré vztahy a jsou podepsáni jako spoluautoři pod skladbou, jejíž notový záznam se našel v hudebním depozitáři našeho Národního muzea a zveřejněn byl v únoru 2016. Mozartova žena dala k Salierimu po smrti manžela do učení i syna. (tisková zpráva, hav)

Příbuzné články