Marek Nenutil vystavuje svá plátna v Ostravě

History of Violence no. 2, tak se jmenuje výstava obrazů ostravského malíře Marka Nenutila, která je až do 8. března k vidění v ostravské Galerii současné tvorby, jež najdete ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka. Výstavu s autorem připravil kurátor Martin Mikoláš. Ten k výstavě píše: „Zásadní zaujatost malbou je jedním z charakteristických znaků umělecké tvorby Marka Nenutila. Možná právě proto, že nemá žádné systematické malířské vzdělání, je jeho umělecký projev nehledaný, nespekulativní a direktivně upřímný.

Malbě se věnuje už od mládí. Prošel i obdobím street artu, občas vytváří objekty, ale malovaný obraz v jeho tvorbě jednoznačně dominuje. Pracuje v cyklech, v nichž proměňuje náměty a variuje svůj výraz a experimentuje s technikou. Nechce být otrokem jednou nalezeného a ověřeného stylu, ale tendence k přímému atakování diváka zůstává pro jeho tvorbu typická. Ačkoli se často nechává inspirovat starými fotografiemi ze 40. a 50. let minulého století a v poslední době se zaměřuje na „nevinné dětské hry“, přepracovává tyto zdroje tak, aby skrze autorskou proměnu jejich vizuality mohl glosovat či komentovat problémy současného světa – od globální ekologické krize (tající ledovce) až po násilí, jež prosakuje do současnosti nejen skrze dějiny, ale i prostřednictvím masmédií a sociálních sítí a mění tak naše vlastní, individuálně zabarvené vnímání.

Výstava v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka navazuje na nedávnou výstavu Marka Nenutila v pražské Nové galerii.“ Více na https://www.ndm.cz/cz/stranka/414-galerie-soucasne-malby.html nebo třeba http://www.openmindz360.com/. (hav)

Příbuzné články