„Minimální svět“ na fotografiích

Ještě do 11. března jsou v Galerii Opera, která se nachází ve foyeru Divadla Jiřího Myrona, k vidění fotografie Oty Sládka. Výběr fotografií nese název Minimální svět.

Oto Sládek (1972) žije trvale v Pardubicích. Jeho profese odborníka v oblasti kybernetiky mu však současně umožňuje navštěvovat různé kouty celého světa. Toto spojení patřičně využívá i ve své fotografické činnosti. V posledních deseti letech se soustředí hlavně na práci s fotografickými přístroji společnosti Fuji, jichž se stal i ambasadorem. Na stránkách galerie se lze dále dočíst: „K umění ho přivedl na střední škole akademický malíř Josef Mathias Minařík, který mu pomohl s uvědoměním si praktických aspektů tvorby umění a jeho vztahu k realitě. Sám fotograf toto setkání považuje za zlomový životní okamžik. Dalším milníkem jeho uměleckého bádání bylo setkání s „Bauhausem“. Funkcionalistická jednoduchost, kterou předvedl Jaromír Funke měla na Oto Sládka výrazný vliv. Současně práce s barvou Vasilije Kandinského postupně formovali jeho vidění světa, které přenesl časem do fotografické práce.

Autor ve své tvorbě cíleně hledá linky a průsečíky, které zvou diváka do světa zdánlivé jednoduchosti. Snímky ovšem vyjadřují cosi více než minimalistickou konstrukci. Pozorovateli nabízí svět obrazů, které jsou navzdory jejich jednoduchosti vyplněné příběhy. Lehce přebarvené scény však v sobě skrývají cosi tajemně poetického.
Fotograf přiznává, že byl v dětství ovlivněn hlavně Josefem Sudkem. Tento otisk minulosti však přetavuje a do jisté míry tak vytváří jakýsi nový směr, který by se dal nazvat „poetickým minimalismem“. Svoji roli sehrává i skutečnost, že autorova profese kybernetika mu umožňuje nahlížet do světa analýzy i abstrakce. Svým specifickým pohledem na svět tak boří konvenční přístup k minimalistické fotografii a nastoluje nový směr ve vnímání jednoduchosti reality.“ (hav)

Příbuzné články