Gogolův Revizor opět v Ostravě - ODLOŽENO

Jedna z nejslavnějších her Nikolaje Vasiljeviče Gogola se bude opět hrát v Ostravě. Inscenace jeho Revizora bude mít svou premiéru ve středu 12. března od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Hrát se zde bude v režii Vojtěcha Štěpánka a s podtitulem: „A co by kontrola odhalila u vás…?“

Revizor z roku 1836 je pětiaktová satirická komedie ruského prozaika a dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola, patřící k nejslavnějším dílům světové dramatické literatury. Autor svou hrou, zachycující tupost, nevzdělanost a zkaženost úředníků v jednom ruském provinčním městečku prolezlém korupcí a různými jinými neřestmi, nastavil zrcadlo všem, jejichž charakter je pokřiven podlézavostí a úplatkářstvím.

Děj Revizora se odehrává v malém ruském městečku na počátku třicátých let 19. století během krátkého časového úseku dvaceti čtyř hodin. Ve hře vystupuje mladý bezvýznamný úředník Chlestakov, který se svým sluhou Osipem přijel do městečka již před čtrnácti dny, ubytoval se ve zdejším hostinci, v kartách prohrál všechny peníze a teď nemá na zaplacení útraty. Přeje mu ale štěstí, neboť městský hejtman právě dostal dopis od přítele z Petrohradu, v němž se píše, že městečko navštíví nebo už navštívil revizor. Díky poštmistrovi, který pro své rozptýlení otevírá cizí dopisy, se o tom i ostatní úředníci města okamžitě dozvědí. Protože nemají čisté svědomí, neboť berou úplatky, kradou a všude je nepořádek, pochopitelně se revize obávají. Dva statkáři, Dobčinskij a Bobčinskij, jejichž jedinou životní náplní je běhat po městě a šířit jakékoliv (i neověřené) zprávy, ke kterým se dostanou, pokládají za revizora právě Chlestakova, a rychle rozšíří informaci o jeho příjezdu. Aby revize dobře dopadla, snaží se představitelé města Chlestakova podplatit. Více k ději na https://cs.wikipedia.org/wiki/Revizor_(Gogol).

Ostravští inscenátoři ke své verzi uvádí: „Hru inscenujeme v unikátním propojení dvou dramat, kdy na Havlovo Odcházení (premiéra 14. listopadu 2019) tematicky přímo navazuje Gogolův Revizor.“ V hlavních rolích se představí ostravští herci, například Petr Panzenberger, Vladimír Polák, Tomáš Jirman, Jan Fišar, Albert Čuba a další. Podrobnosti najdete na https://www.ndm.cz/cz/cinohra/predstaveni/5676-revizor/2020-03-12/34410/. (hav)

Příbuzné články