Ostravský Dům kultury chystá jazzové koncerty - zahraje Deczi, Štveráček a Viklický

Dramaturgové Domu kultury města Ostravy připravili na jaro sérii jazzových koncertů. První proběhne už ve středu 18. března. V tamním divadelní sále vystoupí Ondřej Štveráček Quartet spolu s americkým hudebníkem Genem Jacksonem. V dubnu pak trio Emila Viklického a v květnu enfant terrible jazzové scény Laco Deczi a Celula New York.

Ostravský Dům kultury zve na novou sérii jazzových koncertů. Během jara nabídne tři různé hudebníky a jejich kapely či hosty. Jako první vystoupí ve středu 18. března výrazný tuzemský saxofonista Ondřej Štveráček, který s sebou do Ostravy kromě svého kvartetu přiveze i amerického bubeníka Gena Jacksona. Jackson hrál devět let po boku velikána světového jazzu Herbie Hancocka a spolupracoval i s řadou dalších světoznámých jmen, třeba se soulovou zpěvačkou Diannou Reeves. Se Štveráčkem natočil americký muzikant už tři desky.

S americkým jazzem mají bohatou zkušenost i další dva pozvaní hudebníci. Například jazzový pianista a skladatel Emil Viklický, který spolu se svým triem vystoupí v Domě kultury města Ostravy v pondělí 20. dubna, studoval jazz na Berklee College. Ačkoliv původně absolvoval matematiku na olomoucké univerzitě, záhy po studiích se začal věnovat hudbě. V 70. letech působil v orchestru SHQ Karla Velebného a v Super Quartetu s Jiřím Stivínem. V současnosti hraje se svou kapelou zejména vlastní autorské kompozice a aranžmá moderních jazzových standardů.

Jarní sérii jazzových koncertů v Domě kultury uzavře v sobotu 23. května legendární trumpetista Laco Deczi s kapelou Celula New York. Hudebník se slovenskými kořeny dlouhodobě žije ve Spojených státech amerických. V Česku pobýval od šedesátých do osmdesátých let, v rámci svých turné ho však dodnes pravidelně navštěvuje. Od jeho vstupu na profesionální hudební scénu před více než padesáti lety byl Laco Deczi jejím enfant terrible a punc výjimečnosti mu zůstal dodnes. V Decziho kapele Celula New York působí i frýdeckomístecký rodák a nadaný pianista Jan Uvira.

V rámci hudebních pořadů budou dramaturgové Domu kultury v jazzové lince pokračovat také v druhé půlce roku. Osloví například pianistku Nikol Bókovou, která už tamní prostředí zná díky spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Příbuzné články