Klangschatten, Henrik Olsson a Ola Rubin v Opavě

(Aktualizováno 11.3.2020)

Další ponor do vod mezinárodní experimentální hudebně-zvukové scény nabídne dvojkoncert z cyklu Pohyby, zvuky, prostory v opavském Matičním domě. V úterý 17. března se zde od 19 hodin představí dvě dvojice, která každá svým způsobem a možnostmi svých nástrojů navodí neobvyklý dialog mezi sebou, danými prostory a posluchači. Ti se stanou důležitou součástí procesu vytvářející atmosféru celé události.

Pořadatelé k akci dále připojují informace o vystupujících:

Brigite Ulher a Petr Vrba – Klangschatten
„Unikátní setkání dvou respektovaných improvizátorů, kteří vytrvale osahávají hranice možností svých nástrojů. Rozšířené techniky, preparace, použití elektroniky, to je společná základna pro Birgit a Petra, duo, které vzniklo po velmi úspěšném koncertu na festivalu NOW now v Sydney, jehož organizátoři měli skvělý nápad, aby si zahráli společně. Navzájem se pečlivě poslouchají a stejně tak se inspirují pro nové trajektorie během jejich na místě tvořených skladeb.

Henrik Olsson a Ola Rubin jsou dva uznávaní švédští improvizátoři aktivně vystupující na mezinárodní experimentální scéně. Na první poslech tohoto dua by se nám mohlo zdát, že si každý hraje sám pro sebe, ale při pozornějším vnímání zřetelně slyšíme nápaditost a souhru obou improvizátorů. Atraktivní a neobvyklé spojení pozounu a elektrické kytary, dobrodružství hudebního dialogu, objevování nových zvuků, dynamická a expresivní hra, abstraktní zvukové tvary, ohromující rytmy, hledání neobvyklých svobodných prostorů. To jsou základní charakteristiky společné improvizace dua Olsson a Rubin a současně jistota pro posluchače, že poslech koncertu bude stát opravdu za to.“

Vstup na akci je volný. Více na https://www.facebook.com/events/501068757220044/. (hav)

Příbuzné články