Divadlo Mír v novém seriálu od tvůrců Lajny „sKORO NA mizině“

Koncem března nás kontaktoval režisér Vladimír Skórka, který má na svědomí například známý internetový seriál Lajna, s nápadem, jak by mohl svou tvorbou také přispět divadlům, která jsou kvůli současné koronakrizi ve špatné finanční situaci. Slovo dalo slovo a vznikl tak scénář k novému seriálu, jehož fiktivní příběh popisuje situaci herců ode dne, kdy byla karanténa zavedena.

Koncept seriálu sKORO NA mizině vznikl v rekordním čase. Prvotní nápad totiž přišel na konci března a již 10. dubna byla natočena první epizoda, ze které najdete teaser ZDE

Fiktivní příběh inspirovaný Divadlem Mír

Scénář trojice Martin Šimiček, Vladimír Skórka a Michal Suchánek je sice fiktivní, inspiruje se však Divadlem Mír, které jako první činoherní divadlo v České republice začalo okamžitě po uzavření divadel vysílat živé přenosy na svém YouTube kanálu a nyní zde pravidelně tvoří video obsah, kterým baví své diváky a zároveň divadlu pomáhá koronakrizi finančně přežít. V Divadle Mír se také první epizoda tohoto seriálu odehrává.

„Přišel za námi Vladimír a přednesl nápad, do kterého jsme se hned společně pustili. Herci Divadla Mír i herci ostatních divadel se v seriálu budou postupně objevovat, nicméně je to především projekt Vladimíra Skórky, nejde tedy o produkci Divadla Mír. Je to celé inspirované současným stavem a volně i nějakými dalšími věcmi, které se v divadlech odehrály, vše je zde ale bráno s nadsázkou. Řekl bych, že je to až černý humor, nicméně úplnou srandu si z toho zase neděláme,“ říká náš principál Albert Čuba a dodává: „V dalších dílech bude možná divadelní prostředí pozměněno a scény budou i z jiných divadel. Divadlo Mír je v tomto případě zatím spíše startovací.“

„Roušky šít neumím, plicní ventilátory neumí vyvinout asi nikdo z nás, tak přicházíme s pomyslnou rouškou seriálovou. Doufáme, že nejen pobaví diváky, kteří nyní kvůli karanténě tráví většinu času doma, ale také, že pomůže hercům a tvůrcům, kteří jsou nyní – jak už napovídá sám název seriálu – skoro na mizině,” vysvětluje režisér Vladimír Skórka, který měl v těchto dnech točit pokračování filmu Copak je to za vojáka, ale současná vládní nařízení udělala štábu čáru přes rozpočet.

Albert Čuba volá Suchánkovi a Langmajerovi

V seriálu se představí nejen herci Divadla Mír v čele se Třemi Tygry Albertem Čubou, Štěpánem Kozubem, Vladimírem Polákem a Robinem Ferrem, ale i další ostravští herci a herečky, jako například Josef Kaluža, Ondřej Malý, Michal Sedláček, Petr Sedláček, Jaroslav Rusnák, Lada Bělašková, Přemysl Bureš a další. Moravskou část v první epizodě na dálku doplní i Jiří Langmajer, Adéla Gondíková, Michal Suchánek, Jana Bernášková a Rudolf Merkner. 

Výzvou bylo také zapojení všech hygienických opatření do průběhu natáčení. „Při natáčení byla maximálně dodržena veškerá hygienická opatření, ať už se jednalo o dezinfekci prostor Divadla Mír, kde se natáčelo, neustálé dezinfikování rukou všech zúčastněných, či nošení roušek a dodržování rozestupů, což díky velkorysému prostoru divadla bylo naštěstí snadné,“ říká Skórka.

Podpora seriálu a divadla

První epizoda seriálu bude uvedena již tuto středu 22. dubna na YouTube kanálu Vladimíra Skórky The Well Stuffed Beaver a bude mít v obraze specifický QR kód, skrze nějž budou moci diváci na seriál přispívat. Upozorňujeme ale, že tento QR kód a účet seriálu sKORO NA mizině nemá nic společného s naším „virtuálním kloboučkem“ a QR kódem na kanálu Divadla Mír. Z účtu seriálu bude Divadlu Mír vyplacena pouze část financí na honoráře herců a část jako další podpora k přežití této krize. Pokud tedy chcete podpořit přímo naše divadlo, využijte nadále možnosti na stránce podporuji.divadlomir.cz. Děkujeme!

Příbuzné články