Galerie výtvarného umění v Ostravě otevírá Dům umění a nové výstavy

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) po více než dvouměsíčním uzavření otevírá Dům umění výstavami PAVEL NEŠLEHA / Vidět jinak a ZISKY 2018/19 GVUO: JOSEF BOLF / Planeta, která neexistovala. Oba výstavní projekty budou zpřístupněny veřejnosti od úterý 26. května v běžné otevírací době, to je od 10 do 18 hodin. V Domě umění, GVUO budou k vidění do 30. srpna 2020. 

"Sice jsme roušky zatím neodložili, ale postupně se můžeme lépe nadechnout. Epidemiologická situace u nás vypadá nadějně, a tak jsem rád, že se pozvolna rozvolňují nařízená opatření. Jistě se najde spousta milovníků umění, kteří se velmi rádi zajdou do Galerie výtvarných umění v Ostravě potěšit výstavami, které měly být původně zahájeny už 7. dubna. Galerie se vrací k původnímu výstavnímu programu, a to je dobrá zpráva", uvádí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

"Otevření výstav v úterý 26. května bylo stanoveno po oznámení prvních termínů zpřístupňování muzeí a galerií. Na termín 11. 5. jsme nebyli schopni reagovat, jelikož pro otevření výstav bylo potřeba realizovat náročnou panelovou úpravu obou výstavních prostor a provést rozsáhlé svozy z celé České republiky. Z bezpečnostních důvodů výstavy zahájíme bez vernisáže", objasňuje Jiří Jůza, ředitel GVUO.

VÝSTAVA PAVLA NEŠLEHY
Výstava malíře Pavla Nešlehy (1937–2003), výrazné osobnosti generace 60. let zveřejňuje výběr z jeho rozsáhlé, tematicky bohaté tvorby. Vystaveno je více než 30 uměleckých děl, jedná se o obrazy, kresby, pastely a digitální tisky, které vznikly od 80. let do roku 2003 se záměrem ukázat myšlenkovou hloubku umělcovy osobité reflexe přítomného světa. Součástí výstavy je i sedmiminutový filmový medailon Pavla Nešlehy z roku 2000 v režii Aleše Kisila.

VÝSTAVA JOSEFA BOLFA
Výstavní projekt Josefa Bolfa navazuje na cyklus výstav, které prezentují akvizice GVUO v letech 2018–2019. V rámci něj GVUO zakoupila pět reprezentativních kreseb tuší a krátkometrážní animovaný film Těžká planeta spolu s malbou, která v souvislosti s ním vznikla. Poslední dvě jmenovaná díla se stala východiskem výstavy, na níž kromě maleb z let 2014–2020 autor připraví i unikátní koláž z vizuálních podkladů a skic k jeho animaci.  

Příbuzné články