Projekt Bo Kultura Jede!!! má za cíl rozpohybovat kulturu v Ostravě

Projekt Bo Kultura Jede!!! reaguje na zcela mimořádnou situaci ohledně opatření zavedených z důvodu šíření nemoci COVID-19, kdy byly zastaveny jakékoliv kulturní a společenské akce. Všechny subjekty, které na tomto typu akcí jsou existenčně závislé, tak nemají šanci generovat jakoukoliv činnost a samozřejmě i finanční příjem z ní. Jedná se o divadla, kapely, zvukaře, produkční apod.

Tento stav trvá od poloviny března 2020 až do současnosti a i plánované uvolnění konání takových akcí s omezením počtu účastníků zatím neskýtá příliš velkou šanci na obrat k lepšímu.

Podstata projektu spočívá v instalaci profesionálního pódia s ozvučením a osvětlením v Trojhalí Karolina (konkrétně v budově zastřešeného Náměstí) a jakýkoliv umělec nebo umělecká skupina z nejrůznějších oborů umění bude moci toto vybavení využít pro své vystoupení, přičemž za toto vystoupení obdrží poloviční podíl na prodeji vstupenek. Vše bude přísně probíhat v souladu s aktuálně platnými bezpečnostními nařízeními Vlády ČR, případně jiného relevantního subjektu.

Cílem projektu je primárně podpořit umělce v těžké době a zároveň rozpohybovat kulturní akce pro veřejnost v Ostravě opět s důrazem na zajištění bezpečnosti a v souladu s nařízeními Vlády ČR. Instalovanou techniku totiž budou moci využít umělci pro hudební koncert jakéhokoliv druhu, ale i divadla nebo menší divadelní soubory, bude možné zde uspořádat recitál, autorské čtení nebo i taneční vystoupení.

Trvání projektu je nastaveno v tuto chvíli neurčitě - a to do konce srpna s tím, že tento moment lze posunout dle aktuální smysluplnosti celého projektu.

VÝHODY UMÍSTĚNÍ PROJEKTU DO TROJHALÍ KAROLINA Z HLEDISKA BEZPEČNOSTI A KAPACITY
Umístění realizace projektu do prostoru zastřešeného Náměstí v rámci areálu Trojhalí Karolina (cca 4.800 m2 zastřešené vzdušné plochy s vysokými stropy) má následující výhody:
• Postavená jevištní a koncertní technika zde může být postavena opravdu dlouhodobě po celou dobu trvání projektu (a v případě jeho úspěchu i déle);
• Díky velikosti prostoru je možné zajistit dostatečné rozestupy mezi účastníky (a to i při jejich relativně velkém počtu, podle toho, co bude Vláda ČR postupně povolovat)
• Díky většímu počtu vchodů a východů z budovy lze zajistit bezpečný přístup a hlavně oddělený výstup návštěvníků.
• Díky skutečnosti, že budova je v podstatě volnou plochou, bude jednoduché zajistit dezinfekci prostor mezi jednotlivými vystoupeními.

Další bezpečnostní pravidla, která budou pro realizaci projektu přijata:
• Omezený počet účastníků vystoupení tak, aby tento počet vždy vyhovoval aktuálnímu omezení ze strany Vlády ČR (případně jiného relevantního orgánu veřejné správy) – příklad: Když Vláda ČR povolí konání akcí se 100 účastníky, bude prodáno pouze tolik vstupenek, aby bylo vyhověno této kvótě (např. 90); když Vláda posléze povolí konání se 200 účastníků, bude opět prodáno pouze adekvátní množství vstupenek.
• Prodej vstupenek primárně ve spolupráci s Ostravským informačním servisem přes e-shop a jednotlivé pobočky; ideálně přes e-shop tak, aby se zamezilo tvoření fronty

DRAMATURGIE A PLÁN VYSTOUPENÍ
Dramaturgie bude tvořena postupně ve spolupráci s jednotlivými umělci a uměleckými skupinami s tím, že by mělo být dosaženo ideálně 30 vystoupení za měsíc, přičemž jedno vystoupení bude omezeno trvání v délce 55-65 minut. Díky tomu nebude nutné zprovozňovat velkokapacitní veřejné toalety, což bude další příspěvek k bezpečnosti účastníků. Kapacitně (a i z bezpečnostního hlediska) je možné uspořádat denně maximálně 2 vystoupení.
Produkci a technickou podporu zajišťují zaměstnanci Trojhalí Karolina společně s externími prověřenými produkčními a zejména společně se spoluorganizátorem projektu, Martinem Valovým, prověřeným a kvalitním zvukařem, který zajistí potřebnou pódiovou techniku.

Více informací a plán akcí naleznete na webu www.bokulturajede.cz nebo na www.eprogram.cz

Příbuzné články