Restart v ostravském divadle?

Restart v mnoha podobách grafických i slovních – to je motto Národního divadla moravskoslezského pro sezónu 2020/2021. Vstupenky na září a říjen se začnou prodávat už 1. června.

„Sezóna s pořadovým číslem 102 bude RESTARTEM se vším všudy. To slovo je možné vykládat různě a můžeme si s ním významově i graficky pohrát. Můžeme to chápat jako naše resty vůči divákovi, jako start něčeho nového po vynucené pauze, ale taky jako symbol toho, že umění (art) je věčné a že přicházíme s novou energií poté, co se svět a s ním i provoz našeho divadla na nějaký čas zastavily,“ rozvinul motto ředitel NDM Jiří Nekvasil. „Těšíme se znovu na diváky, protože divadlo je místem setkávání a živé umění diváky potřebuje,“ zdůraznil.

NDM chystá na začátek sezóny „postkoronavirové“ poděkování. „V Divadle Jiřího Myrona zazní 11. září speciální muzikálový večer se stručným názvem DĚKUJEME… Věnujeme jej všem zdravotníkům, kteří se v době koronavirové krize prakticky nezastavili. Poděkování pochopitelně patří i zaměstnancům našich divadelních dílen, kteří se hned od počátku mimořádné situace s plným nasazením věnovali šití potřebných roušek. Vyrobili jich přes 20 000,“ řekl ředitel Nekvasil.

Co NDM nabídne v sezóně svým divákům v nejbližší době? Doslova premiérová smršť čeká diváky v září a v říjnu: přesunuly se tam termíny premiér inscenací, které došly až ke generálním zkouškám ještě před uzavřením divadel a naplánovány jsou tam také první novinky 102. sezóny. V září zazní opera Nabucco, balet nabídne Coppélii, činohra komedii Ach, ty Češky. Na říjen posunula činohra premiéry komedií Testosteron a Revizor, muzikál připraví Květiny pro paní Harrisovou.

Sezóna ovšem začne originálním programem. „Místo galavečera na úvod sezóny připraví všechny soubory pod vedením šéfa činohry Vojtěcha Štěpánka společný program inspirovaný slavnou novelou Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Každý ze souborů „zasadí“ do kontextu své premiéry a připravíme i doprovodný program v Divadle Antonína Dvořáka i venku,“ přiblížil ředitel Nekvasil. Mistrovské Gionovo dílo vypráví o muži, který se rozhodl den co den sázet stromy, protože usoudil, že příroda hyne. O muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí. Zahajovací program bude mít pouze pět uvedení.

Další informace najdete na stránkách divadla: www.ndm.cz. (tisková zpráva, hav)

Příbuzné články