Janáčkova filharmonie Ostrava s Kateřinou Kněžíkovou opět naživo

Po nucené odmlce odehraje Janáčkova filharmonie Ostrava 19. června ve 20 hodin opět orchestrální koncert pro veřejnost. Koncert nazvaný Kouzelná noc s Kateřinou Kněžíkovou, který se uskuteční v sále Domu kultury města Ostravy, bude prvním koncertem celého orchestru po více než třech měsících. Zazní písně a skladby Duparca, Ravela, Martinů, Suka a Faurého. Koncert se uskuteční ve spolupráci s MHF Leoše Janáčka a bude jej živě přenášet Český rozhlas Vltava.

Ostravský orchestr sice ohlásil, že až do konce června budou všechny jeho aktivity přístupné jen online, ale s uvolněním „koronavirových“ opatření své vyhlášení velice rád opravuje. Jednak už od poloviny května jako první z českých orchestrů zpřístupnil symbolicky v 66. sezóně vždy 66 posluchačům koncerty svého „streamovaného“ cyklu, ale především nyní připravuje konečně i koncert celého orchestru a pro plný sál (samozřejmě s omezeným počtem míst vzhledem k hygienickým opatřením). Stane se tak poprvé od 5. března.

„Přestože jsem rád, že budeme mít možnost hrát přímo pro posluchače v sále, musíme přece jen omezit kapacitu. Daleko raději bych byl, kdyby na tento koncert mohlo být ´nabito´, což by za normální situace jistě bylo. Nezbývá, než doufat, že se v plně obsazeném sále budeme opět pravidelně setkávat od 10. září, kdy zahajujeme 67. sezónu,“ doplňuje ředitel JFO Jan Žemla.

Kateřina Kněžíková v loňském roce získala za titulní roli v opeře Bohuslava Martinů Julietta, kterou ztvárnila v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, Cenu Thálie. Tento skladatel nechybí v jejím výběru ani nachystaném koncertu, kde zazní zde jeho Kouzelné písně. Kromě nich to budou u nás málo známé písně francouzských autorů Henryho Duparca a Maurice Ravela. Program doplní Faurého čtyřdílná suita podle Maeterlinckova dramatu Pelléas a Melisanda a Sukova pohádka v provedení ostravského orchestru. „Na první koncert po delší době se samozřejmě moc těším, nejvíc na spolupráci se skvělou Kateřinou Kněžíkovou a na nádherný program, který je složený z části z hudby mých oblíbených autorů (Martinů, Ravel, Suk) a z části z tvorby ne až tak známého, ale velmi inspirativního Duparca,“ dodává koncertní mistr JFO Pavel Doležal.

Koncert bude živě přenášet Český rozhlas Vltava místo původně plánovaného přenosu z Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. „Využili jsme nabídky a zájmu Českého rozhlasu uskutečnit v červnu, kdy měl festival původně probíhat, přímý přenos tohoto koncertu. V návaznosti na vládní opatření jsme se tedy rozhodli koncert realizovat ve skvělé spolupráci s Janáčkovou filharmonií,“ vysvětluje Jaromír Javůrek, ředitel MHF Leoše Janáčka.

Program bude na stanici Vltava doplněn moderovanými vstupy, v nichž se rozhlasoví posluchači v celé republice z úst Jaromíra Javůrka seznámí s letošní podobou Janáčkova festivalu - ten nabídne od září do listopadu v rámci programu Festivalový podzim několik koncertů, které se v původně plánovaném termínu pod MHF Leoše Janáčka nemohly uskutečnit. O profilovém CD Kateřiny Kněžíkové, které bude JFO se sopranistkou nahrávat koncem června, nové sezóně a v neposlední řadě i o pokračujících přípravách výstavby nového koncertního sálu v Ostravě pak promluví ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Vstupenky na koncert v ceně 200 Kč lze zakoupit online na www.jfo.cz, v prodejním místě JFO Janáček pointu nebo pobočkách Ostravského informačního servisu.

Foto Ilona Sochorová

Příbuzné články