Na dokumenty do ostravských kin

(Aktualizováno 18.června)

Uvolňování karanténních opatření může být další pobídkou pro filmové fanoušky, aby se vraceli do kinosálů. Navíc se v ostravských kinech hrají zajímavé kousky! Podívejme se například na červnovou nabídku filmových dokumentů, z nichž většina má jako "datum narození" letošní rok.

Naplno jede v Minikině jeho filmový klub. V červnovém programu nabídla v úterý 9. června letošní novinku dokumentaristky Andrei Sedláčkové o slavném českém fotografovi Můj otec Antonín Kratochvíl. O týden později (16.června) byl na programu dramatický britský dokument Pro Samu, přibližující osudy novinářky Waad Al-Khateab, která je zároveň jeho spolutvůrkyní.

Další úterý, 23.června, se v Minikině hraje další červnová novinka, tentokrát "nedokumentární", To musí být nebe. Autor tohoto hraného filmu, Elia Suleiman, hlavní postava i vypravěč příběhu, utíká z Palestiny, aby začal v Evropě nebo v Americe nový život. Příslib tohoto "nového života" se však brzy promění v komedii plnou omylů...

Fanoušky velice dobře hodnocený dokumentární film je na programu poslední červnové úterý (30.6.). Makedonský film Země medu nás zavede do odlehlé horské oblasti na Balkáně, kde nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hlavní hrdinkou, která se tady střetne s "civilizací" zosobněnou v tomto případě potulnou pasteveckou rodinou, je Hatizde Muratova, chovatelka divokých včel. Dokumentaristé Tamara Kotevska a Ljubomir Stefanov natočili snímek jako svůj debut a v kinech se objevuje v posledních týdnech. Film Země medu uvedla už ve středu 10.června v rámci své Doku středy i kino Art.

Dalším filmem v červnovém programu "dokumentárních střed" v kině Art byla 17.června Psí láska, český dokument Lindy Kallistové Jablonské. Jeho hrdinka Jana se vydává na 1200 kilometrů dlouhou trať závodu Finnmarkrsløpet, nejdelšího závodu psích spřežení v Evropě. Čekají ji dramatické okamžiky někdy až na hranici fyzických a duševních sil a také velké nepohodlí. Její příběh je i meditací o relativitě pocitů štěstí a spokojenosti v lidském životě. Psí láska je na programu také v Minikině v úterý 23. a v sobotu 27.června.

Ve středu, 24.června, je v kině Art na programu další letošní zbrusu nový český dokument Na krev. Jeho tvůrce Erik Knopp v něm zachycuje prostřednictvím "časosběru" osudy osmé generace proslulého loutkářského rodu Kopeckých a jeho současných pokračovatelů. Snímek filmoví fandové přijali s velkým zájmem.

Minipřehlídkou práce slavného britského dokumentaristy Davida Bickerstaffa, točícího už léta zajímavé filmy o umění, budou v kině Art dva jeho snímky - v pondělí 22.června Lucian Freud: Autoportrét, věnovaný jednomu z nejslavnějším malířů naší doby, a o týden později 29.června dokument Hieronymus Bosch a jeho podivuhodný svět.

Doplňme, že koncem měsíce uvádí kino Art (23.června) český dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti+, který sugestivním způsobem připomíná problém zneužívání dětí na internetu sexuálními predátory. V Minikině můžeme snímek shlédnout také 25. a 29. června.

(zh)

 

Příbuzné články