Literární čtvrtek o slovinské a slovenské poezii

Pořadatelé z ostravského Protimluvu zvou na setkání a besedu nad českými překlady ze slovinské a slovenské poezie ve čtvrtek 18. června v ostravském Domě umění od 18 hodin. Hosty cyklu pořadů Poezie na kolečkách / Poetry on Wheel budou slovenista Aleš Kozár a slovakista Miroslav Zelinský, kteří budou hovořit o nových překladech básnických textů z obou slovanských jazyků vycházejících v českých nakladatelstvích v posledních deseti letech. Besedu moderuje Jiří Macháček, šéfredaktor revue Protimluv.

Miroslav Zelinský (*1961) vystudoval český jazyk a historii na univerzitě v Brně, poté působil v brněnské pobočce Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Pracoval jako literární redaktor v televizi a rozhlase. V letech 2002–2004 byl lektorem na Univerzitě Erfurt v Německu. Od roku 2004 spolupracoval s Fakultou multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Na Ústavu bohemistiky a knihovnictví Slezské univerzitě v Opavě vyučuje rozhlasovou a televizní scenáristiku, rozhlasovou dramatiku a estetiku. Ze slovenštiny do češtiny přeložil např. básnickou antologii Rytíři textových polí věnovanou slovenské poezii po r. 1989 a je rovněž autorem překladu rozsáhlé antologie básnické skupiny Osamělí běžci, která vyšla v nakladatelství Protimluv v roce 2017.

Aleš Kozár (*1975) vystudoval v devadesátých letech obory český jazyk a literaturu a také obor slovinský jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Překládá slovinskou poezii i prózu, knižně mu vyšly básnické překlady mnoha slovinských autorů, například Krajiny za slovy. Antologie slovinské poezie 60.-90. let. (2008, společně s F. Benhartem jako editor i překladatel, autor doslovu i bibliografie). V Protimluvu vydal sbírku haiku básníka a filozofa Primože Repara nazvanou Alchymie srdečního pulsu (2015). Koncem loňského roku mu v jeho překladu vyšel v Protimluvu román slovinského prozaika Alojze Rebuly Nokturno pro Přímoří. Vyučuje na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice.

Součástí akce bude také představení básnických knižních novinek Protimluvu: antologie Krátká báseň (ed. Zdeněk Volf), Náš čas vypršel Igora Pomeranceva nebo Pitný režim Stanislava Koláře. (https://protimluv.net/, hav)

Příbuzné články