Literární MAČ potěší milovníky tuzemské i maďarské literatury

Největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení (zkráceně MAČ) se letos uskuteční během července také v Ostravě, konkrétně v prostorách Divadla „12“. Letošní ročník je věnován zejména maďarské literatuře. Každý večer bude začínat v 19 hodin „maďarskou linií“ (tlumočení bude zajištěno), od 20.30 hodin pak začne „domácí linie“. Těšit se můžete například na literáty Györgyho Spiró, Jana Němce, Alenu Mornštajnovou, Jiřího Hájíčka, Istvána Vörö a mnohé další.

„Maďarsko je letos čestným hostem festivalu, který proběhne po jednadvacáté, v Ostravě pak po jedenácté,“ vysvětluje ředitel festivalu Pavel Řehořík z pořádajícího nakladatelství Větrné mlýny.  Program Měsíce autorského čtení najdete webových stránkách festivalu www.autorskecteni.cz.

Festival vznikl v roce 2000 v Brně a v průběhu času se rozšířil i do dalších měst. V roce 2011 do Ostravy, o rok později do Wrocławi a Košic, naposledy v roce 2015 do Lvova. Festival zahrnuje dvě hlavní programové linie: jedna z nich, domácí, reprezentuje literatury pořadatelských zemí, druhá písemnictví země, která je v daném roce čestným hostem. MAČ tradičně startuje 1. července v Brně a pak se po jedenatřicet dní nepřetržitě stěhuje z jednoho pořadatelského města do druhého. Hlavní program denně nabízí dvě autorská čtení: čestného hosta a zástupce domácí linie. V každém městě se během měsíce představuje nejméně dvaašedesát spisovatelů a spisovatelek: celkem se odehraje přes tři sta autorských čtení a k tomu další doprovodný program. Veškerá čtení je možné sledovat živě online. Festival na sebe nabaluje řadu dalších aktivit: v rámci festivalové edice Knihovna MAČ jsou knižně publikovány nové překlady, vzniká filmová čítanka s portréty spisovatelů z čestné země aj. (hav)

Příbuzné články