V Krnově bude Fajne léto po židovsku

Zcela nový kulturní festival nazvaný Fajne léto po židovsku chystají v Krnově. Nultý ročník se bude konat od pátku 10. do neděle 12. července. Návštěvníci se mohou těšit na přední představitele a nositele židovské kultury. Součástí festivalu jsou koncerty, workshopy, mluvené slovo, speciální prohlídky synagogy, ochutnávky košer jídel a nápojů, slavnostní položení stolpersteinu na Krnovském náměstí…
V pestrém programu, který je ke stažení na stránkách www.krnovska-synagoga.cz, si vybere snad každý. V pátek je například naplánován koncert Tria Chazor nebo třeba přednáška hebraistky Mgr. Terezie Dubinové Ph.D. na téma zajímavé biblické hrdinky.

V sobotu možná zaujme třeba interaktivní workshop sefardských písní s bosenskou interpretkou Aidou Mujačič, která pak v krnovské synagoze také bude mít koncert. V sobotu také vystoupí jazzová zpěvačka Petra Ernyei, která bude interpretovat skladby židovských autorů. Návštěvníci tak uslyší skladby od autorů jako je George Gershwin, Jerome Kern, Oscar Hammerstein, Richard Rodgers… Pořadatelé ke koncertu uvádí: „Nechte se unášet na vlnách jemné i divoké hudby, dozvíte se něco málo a autorech i o interpretech písní z let největší slávy americké Broadwaye.

Také na neděli je připraven bohatý program, který zakončí pětičlenný ansámbl nazvaný Létající rabín. Stylově se bude hrát klezmer. Východiskem tvorby kapely je tradiční zvuk a folkloristický přístup, cílem pak současná a zároveň nadčasová muzika. V repertoáru Létajícího rabína najdete jak svatební hudbu východoevropských Židů taneční i poslechovou, tak staré a nové písně v jidiš i v jiných jazycích, vždy se spoustou nečekaných vlivů a inspirací.

Více na https://www.krnovska-synagoga.cz/products/festival-fajne-leto-po-zidovsku-10-12-7-2020/. (hav)

Příbuzné články