Offenzíva aneb Festival netradičních divadelních forem

„Poslední srpnový týden ovládne centrum Ostravy divadlo mimo prkna, která znamenají svět. Zapomeňte na vysoké podpatky a škrtící kravaty, tentokrát jdou herci za vámi na místa každodenního života.“ Takto pořadatelé zvou na čtyřdenní soutěžní festival Offenzíva, který se na různých místech Ostravy uskuteční od středy 26. do soboty 29. srpna 2020.

Představí se devět divadelních kolektivů z celé České republiky s netradičně zpracovanými klasickými tituly, ale i s avantgardními experimenty. Několik představení vznikne také formou site-specific, tedy unikátně přímo v Ostravě během krátké umělecké rezidence. Festival zastihne návštěvníky na pestré škále míst, jakými jsou například budova starého hotelu, obřadní síň, sklepy a garáže nebo třeba ulice či náměstíčka.

Všechna představení se uskuteční za přítomnosti odborné poroty, která vybere dva nejkvalitnější kusy, které obdrží odměny. Důležitou roli sehraje také publikum – právě to rozhodne, který ze souborů si zahraje na prestižním divadelním festivalu Open Air v Hradci Králové.

Vstupenky na festival OFFenzíva budou vzhledem k různorodé a častokrát omezené kapacitě prostor distribuovány formou zpoplatněných rezervací. Některá z představení však budou dostupná velkému až neomezenému počtu návštěvníků, a to za doporučené, nikoliv však povinné vstupné.

Festival OFFenzíva vzniká v produkci Kulturního centra Cooltour u příležitosti mezinárodního evropského projektu Shaking The Walls v návaznosti na existující mezinárodně uznávaný divadelní festival v polském Gdaňsku – Festival Shakespearowski – Konkrétně na jeho alternativní program ShakespearOFF.

Aktuální informace sledujte na https://cooltourova.cz/. (hav)

Příbuzné články